Moj profil

"Maslo - topljenje maslaca"

31

Evo jos jedan nacin dobivanja masla topljenjem maslaca. 

Evo jos jedan nacin dobivanja masla topljenjem maslaca. 

Sastojci

Potrebno je (moze manje/moze vise)
3 kg maslaca

Priprema

1.

Maslac izruciti u siru posudu. Na jako tihoj vatri ostaviti da se topi. Pratiti topljenje maslaca. Prilikom topljenja izbeci kuvanje - ne treba izbaciti nijedan kljuc. Kada se skroz istopi skinuti s vatre i spremiti u spajz da se smjesa stvrdne.

2.

Nakon nekoliko sati, kada se smjesa stvrdnula, na povrsini masla drskom drvene kasike, u suprotnim stranama serpe, napraviti dve rupice do dna serpe.

3.

Rupice ce se napuniti mlijekom koji je u sardzaju maslaca.

4.

Pazljivo kroz donju rupicu procjediti mlijeko u neku drugu posudu. Ja sam koristila staklenu casu da se bolje primjeti procedjeno mlijeko. Kroz gornju rupicu prodire vazduh koji tjera mlijeko da brze procuri.

5.

Serpu opet staviti da se na tihoj vatri istopi. Paziti da ne prokljuca.

6.

Kada je maslo ponovo istopljeno, njime puniti plasticne posuse, pazeci pri tone da ne prodje talog ono malo preostalog mlijeka.

7.

Ostaviti da se hlade. Kada se maslo stvrdnulo poklopiti posudu i spremiti u hladnjak za kasnije koriscenje, ili cuvati u zamrzivacu.

8.

Boja toplenog masla je crvenkasta, a stvrdnutoh zuckasta.

9.

I preostali takog mlijeka izruciti u plasticnu posudu. Ostaviti da se hladi. Kako on sadrzi odredjenu kolicinu masla (ne mnogo), ono ce izbiti na povrsini. Kada se srvrdne kasikom pazljivo odvojiti od mlijeka i dodati sprenljenoj posudi masla.

  • Maslo(4)
  • Homemade(1)
  • Maslac(1)

10

🙂

Odlicno objasnjeno Valerija 👍

👋