Moj profil

Moje prvo kiseljenje (kisela cikla)

4
Moje prvo kiseljenje (kisela cikla)

Malo sam "krao" od drugih i to kombinirao :)

Malo sam "krao" od drugih i to kombinirao :)

Sastojci

1,2 kg cikle
2 dl kvasine
3 dl vode
2 žlićice šećera
3 žlićice soli
1/2 žlićice kim mljeveni
6 kom crni papar (zrno)

Priprema

1.

Ciklu očistiti, oprati (po potrebi istrljati četkicom) i pustiti da se suši

2.

Staklenke opreti i staviti na lim za pečenje u kojem smo dno pokrili vodom. Pečnicu zagrijati na 100 C i staviti u nju staklenke (sterilizirati 10-15 minuta). Tu bi se trebali i poklopsi sterilizirati alkoholom (kojeg ja nisam imao pa sam to preskocio:)

3.

Dok se staklenke steriliziraju u jedan lonac uliti: kvasinu i vodu te dodati: šećera, sol, mljeveni kim, papar (u zrnu), klinčić i pola kesice (5g) konzervansa. Sadržaj zakuhati (promiješati) i pustiti da kuha 5 minuta pa maknuti sa vatre

4.

Dok se "kiselina" kuha ciklu (svaku posebno) umotati u aluminijeku foliju i poslagati na lim za pečenje. Zagrijati pečnicu na 200 C i staviti peči ciklu.

5.

Pači cca 40 minuta pa izvaditi i pustiti da se malo prohladi te skinuti aluminijsku foliju. Kada se prohladi očistiti kožu, i narezati (u jednu veću posudu)

6.

Narezanu ciklu preliti mješavinom kiseline (koju smo prokuhali) te sve dobro izmješati. Pustiti da se kiseli (ja sam ostavio preko noći)

7.

Drugo jutro ciklu (koja je u otopini kiseline) promiješati i slagati u teglice (meni su ispale 3 pune teglice od 700ml). Preliti otopinom u kojoj se kiselio (cikla mora cijela biti prekrivena tekućinom...ako nije dodati još malo vode)

8.

Zatvoriti teglice i poslagati ih (da se ne dodiruju) u jedan veću lonac kojem smo na dno stavili krpu i napunili ga do visine pola teglice vodom.

9.

Staviti (lonac sa teglicama) da zakuha i kuhati 5-10 min. Pustiti da se teglice (u vrućoj vodi) same ohlade te ih izvaditi, prebrisati i spremiti

  • Kisela-cikla(1)

2

Ispravljeno (hvala)

Cikla ili celer?U sastojcima je cikla,a utako i na početku recepta, a dalje pise celer? Molim Vas da ispravite. : )

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)