Moj profil

Namaz od pšenice

200 minuta
22

Psenica – kraljica zita !

Psenica – kraljica zita !

Sastojci

Potrebno
500 gr psenice
morski orascic ( muskatni orah )
1 kasika ulja

Priprema

1.

Psenicu oprati i kuvati na vatri oko tri sata.

2.

Kada se ohladi, psenicu sameljite i dodajte zumanca, papar, kapare, so, morski orascic, ulje .

3.

Dobro izmiksajte .

4.

Formirajte zeljeni oblik i stavite u frizider dva tri sata .

5.

Prije sluzenja namaz istresite na tanjir ..............

Posluživanje

Posluzite kao hladno predjelo koje mozete mirno i bez zurbe pripremiti dan ranije .
Uz ovaj namaz mozete posluziti Canapes Rigoleto

Ponesto o Psenici, tek da se podsjetimo :

Psenicu s pravom nazivaju ” Kraljicom zivota ” . Jedna je od najvaznijih biljaka koju covijek gaji jos od davnih vremena. Nju su nasi preci zatekli pri naseljavanju ovih oblasti i nastavili da je gaje. Jednogodisnja je biljka i pripada porodici trava. Korjen je zilicast, stablo zeljasto clankovito, list sastavljen iz rukavaca i liske linearnog, krakastog oblika. Cvijetovi su skupljeni u cvast u obliku klasa, koji moze biti sa osjem ili bez. Psenicu, ciji klas ima osjen, narod zove brkulja, a bez osja, šišulja. Plod je zrno, golo i odjeveno pljevicama.

Postoje mnogobrojne sorte psenice, a djele se na ozime i jare. Kod nas se gaje pretezno ozime vrste, sto znaci da se siju u jesen, najbolje u oktobru, a sazrijevaju pocetkom juna.

Psenicno zrno sastoji se od vode, organskih materija – saharoze, maltroze, glukoze, fruktoze, skroba, celuloze, bjelancevina, masti, fosfatida, voskova, vitamina i enzima i mineralnih materija .

Zrno najvise sadrzi skrob ,65 – 68 % . Sadrzaj bjelancevina je od 8-15 % .Najvaznije bjelancevine su glijadin i glutelin. One u vodi bubre i zajedno stvaraju lijepak, koji prilikom mjesanja oblikuje tijesto i na kraju omogucava supljikavost pecenog hljeba . Masti u zrnu ima relativno malo ( 1, 25 – 3 % ) i najvecim dijelom jeu klici . Vitamini su uglavnom iz B kompleksa, ali sadrzi vitamine A, C i E .

Mineralnih materija u zrnu ima od 1, 25 – 2, 24 % i najvise su rasporedjene u omotacu i aleuronskom sloju . Tu su fosfor, kalijum, sumpor, magnezijum, kalcijum, natrijum, silicijum, brom, arsen, hrom, bakar, kobalt, cink, nikl, gvozdje, mangan, bor… Glavni elementi su kalijum ( 0, 35 – 0, 45 % ) , fosfor ( 0, 20 – 0, 45 % ) , magnezijum ( 0, 08 – 0, 10 % ) i kalcijum ( 0, 02 – 0, 05 % ) .

Snagu zna psenice cini harmonija klica , mekinja, brasna i najmanje vrijednog skroba.Nazalost danas redoslijed vrijednosti ovih elemenata je obrnut, pa se od te cudotvorne hrane dobija bijelo brasno i pece bijeli hljeb. Takvo brasno i hljeb, naravno, veoma mnogo gubi. Pecenjem se unistavaju enzimi iz zrna psenice, odnosno brasna. Jevreji su u staro doba pravili zdrav hljeb, hljeb od puunog zrna, tako sto su tijesto tanko razvlacili i ostavljali da se susi na suncu.

Tuzno je da covijek odbacuje omo sto cini energetsku vitalnu moc psenice -klicu i mekinje . Odstranjivanjem klice, covijek se bezrazlozno odrice, ne samo vitamina E, koji je izuzetno znacajan protiv secrne boleste, bolesti srca, raka, vec i citave porodice vitamina B koji je neophodan za nervnu uravnotezenost.

I mekinje, takodje imaju izuzetno ljekovito dejstvo. Vazan su zastitnik od raka debelog crijeva i mnogih drugih bolesti, a zbog prisustva silicijum-dioksida, oraganizam cine otpornim na klice tuberkuloze. ” Mekinje su najbezbjedniji, najjeftiniji i u fizioloskom pogledu najefikasniji metod za lijecenje i prevenciju od tvrde stolice ” , kaze gastroenterolog Dr. W. Grant Thompson . I Vaso Pelagic , u svom ” Narodnom ucitelju ” ovako je pisao o ljekovitosti mekinja : ” Nalaze se skoro u svakoj kuci, ali malo ko zna da imaju ljekovitu snagu !

Uostalom , nije tesko ubaciti kasiku mekinja ili klica u bilo koje jelo ili salatu, nece se ni priomjetiti, a korist je visestruka !

  • Namazi(3)
  • PSENICA(2)
  • Zito(1)
  • Žitarice(1)
  • Dip(1)

20

:-)))hvala

Super, vrlo zanimljiv recept.

kako si ti vrijedna draga Miro…a sve divota za divotom…bravo! :)))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)