Moj profil

No knead bread - preciznija metoda (kruh koji se ne mijesi)

50 minuta
100
No knead bread - preciznija metoda (kruh koji se ne mijesi)

Nedavno sam kupio knjigu Jim Lahey, My Bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method. Znao sam za recept https://www.coolinarika.com/recept/no-knead-bread/ no bio mi je previše neprecizan, jer znam koliko su pekari osjetljivi na svaki gram. Knjiga mi je pomogla da stalno dobivam ukusan kruh ujednačene kvalitete.

Nedavno sam kupio knjigu Jim Lahey, My Bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method. Znao sam za recept https://www.coolinarika.com/recept/no-knead-bread/ no bio mi je previše neprecizan, jer znam koliko su pekari osjetljivi na svaki gram. Knjiga mi je pomogla da stalno dobivam ukusan kruh ujednačene kvalitete.

Sastojci

za
400 g brašna (koristim polubijelo ili 100 g integralnog i 300 g polubijelog)
8 g soli
2 g suhog kvasca (1 g ako je se koristi bijelo brašno) ili 6-7 g svježeg kvasca.
310 g hladne vode (važite vodu!)

Priprema

1.

Koristite digitalnu kuhinjsku vagu osjetljivosti 1 g (standardna osjetljivost kuhinjske digitalne vage). Izvažite sve suhe sastojke (brašno, sol, kvasac) i dobro pomješajte. Ako koristite svježi kvasac u koraku 2 razmutite ga u vodi.

2.

Izvažite vodu. To je bitan korak jer 10 g više (manje) može značiti razliku između tijesta koje je više poput ciabbate ili tijesta za standardni kruh. Kada koristim bijelo brašno važem 300 g vode, a za navedenu kombinaciju integralnog i polubijelog važem navedenih 310 g vode. U slučaju da radite sa svježim kvascem, razmutite ga u vodi. 

3.

Pomiješajte vodu s suhim sastojcima koristeći lopaticu. Nije potrebno miješati ručnim mikserom, niti je potrebno mješati dugo. 

4.

Pokrijte tijesto s prozirnom folijom i krpom. Ostavite stajati 12h na sobnoj temperaturi, a po ljetu slobodno smanjite vrijeme. Zgodno je krenuti predvečer i ujutro ga ispeći ili ujutro napraviti smjesu i ona ispeći navečer. Ukoliko je hladnije produžite vrijeme. Ovaj korak ima najviše slobode ali nakon kruha ili dva već će te dobiti osjećaj za vrijeme dizanja u vašoj kuhinji. 

5.

Izvadite tijesto iz posude i spljoštite ga na pobrašnjenoj površini i presavinite poput pisma (ako ste ga rastanjili u kružni oblik presavinte ga 4 puta unutra tako da dobijete pravokutni oblik) te ga zamotajte u lagano pobrašnjenu krpu. Nikako ga nemojte previše mjesitit. Rastanjite, preklopite, zamotajte. Ostavite stajati tijesto 2h.

6.

Nakon što je tijesto stajalo sat i pola upalite pećnicu, stavite u nju vatrostalnu posudu s poklopcem i zagrijte ju na 240 °C. Neka se posuda grije minimalno pola sata. Taman kad se posuda zagrije tijesto će odstajati 2h. BITNO: Posuda neka bude suha, ne morate stavljati ništa (maslac, ulje, mast) kruh se neće primiti. Ako ispadne da je 240 °C previše, slobodno pecite na 230 °C.

7.

Pripremite se za ubacivanje tijesta. Odmotajte tijesto, izvadite vatrostalnu posudu, ubacite tijesto, poklopite i vratite u pećnicu. Pomaže ako imate spretnog i pouzdanog pomagača u kuhinji :) Posuda će biti iznimno vruća tako da pazite gdje stavljate poklopac i pazite na ruke kad ubacujete tijesto.

8.

Pecite 30 min pokriveno te nakon toga po potrebi dok ne dobije zlatnu koricu (to može biti 15 min, a može biti i 5 min). Prilagodite se nakon micanja poklopca vašoj pećnici. 30 min s poklopcem je bitno jer će voda iz tijesta stvarati paru koja će omogućiti kruhu da se fino digne. 

9.

Kada je kruh gotov ostavite da se ohladi i uživajte.

Posluživanje

NAPOMENA: Koristim staklenu vatrostalnu jer nemam onu od ljevanog željeza s poklopcem. Najbitnije je da temperaturu malo varirate prema svojoj pećnici i da se prilagodite posudi u kojoj se kruh peće.

  • Kruh(3)
  • Breadyp-is(1)
  • Integralno-brasno(1)
  • Integralni-kruh(1)
  • Kruh-sa-suhim-kvascem(1)
  • Skolicask(1)
  • Kruh-bez-mjesenja(1)
  • Hleb(1)

24

Hvala ti :) 

evo mene opet!Ovaj put pola integralno ,pola crno brašno i 3g kvasca.Odličan!Evo i fotografije👋

@ketip Hvala 🙂 provjeriti cu u knjizi što kaže za normativ oko ove malo zesce kombinacije :) 

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

No Knead Bread
DajanaD

No Knead Bread