Moj profil

No knead bread - preciznija metoda (kruh koji se ne mijesi)

50 minuta
110

Nedavno sam kupio knjigu Jim Lahey, My Bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method. Knjiga mi je pomogla da stalno dobivam ukusan kruh ujednačene kvalitete.

Nedavno sam kupio knjigu Jim Lahey, My Bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method. Knjiga mi je pomogla da stalno dobivam ukusan kruh ujednačene kvalitete.

Sastojci

za
400 g brašna (koristim polubijelo ili 100 g integralnog i 300 g polubijelog)
8 g soli
2 g suhog kvasca (1 g ako je se koristi bijelo brašno) ili 6-7 g svježeg kvasca.
310 g hladne vode (važite vodu!)

Priprema

1.

Koristite digitalnu kuhinjsku vagu osjetljivosti 1 g (standardna osjetljivost kuhinjske digitalne vage). Izvažite sve suhe sastojke (brašno, sol, kvasac) i dobro pomješajte. Ako koristite svježi kvasac u koraku 2 razmutite ga u vodi.

2.

Izvažite vodu. To je bitan korak jer 10 g više (manje) može značiti razliku između tijesta koje je više poput ciabbate ili tijesta za standardni kruh. Kada koristim bijelo brašno važem 300 g vode, a za navedenu kombinaciju integralnog i polubijelog važem navedenih 310 g vode. U slučaju da radite sa svježim kvascem, razmutite ga u vodi. 

3.

Pomiješajte vodu s suhim sastojcima koristeći lopaticu. Nije potrebno miješati ručnim mikserom, niti je potrebno mješati dugo. 

4.

Pokrijte tijesto s prozirnom folijom i krpom. Ostavite stajati 12h na sobnoj temperaturi, a po ljetu slobodno smanjite vrijeme. Zgodno je krenuti predvečer i ujutro ga ispeći ili ujutro napraviti smjesu i ona ispeći navečer. Ukoliko je hladnije produžite vrijeme. Ovaj korak ima najviše slobode ali nakon kruha ili dva već će te dobiti osjećaj za vrijeme dizanja u vašoj kuhinji. 

5.

Izvadite tijesto iz posude i spljoštite ga na pobrašnjenoj površini i presavinite poput pisma (ako ste ga rastanjili u kružni oblik presavinte ga 4 puta unutra tako da dobijete pravokutni oblik) te ga zamotajte u lagano pobrašnjenu krpu. Nikako ga nemojte previše mjesitit. Rastanjite, preklopite, zamotajte. Ostavite stajati tijesto 2h.

6.

Nakon što je tijesto stajalo sat i pola upalite pećnicu, stavite u nju vatrostalnu posudu s poklopcem i zagrijte ju na 240 °C. Neka se posuda grije minimalno pola sata. Taman kad se posuda zagrije tijesto će odstajati 2h. BITNO: Posuda neka bude suha, ne morate stavljati ništa (maslac, ulje, mast) kruh se neće primiti. Ako ispadne da je 240 °C previše, slobodno pecite na 230 °C.

7.

Pripremite se za ubacivanje tijesta. Odmotajte tijesto, izvadite vatrostalnu posudu, ubacite tijesto, poklopite i vratite u pećnicu. Pomaže ako imate spretnog i pouzdanog pomagača u kuhinji :) Posuda će biti iznimno vruća tako da pazite gdje stavljate poklopac i pazite na ruke kad ubacujete tijesto.

8.

Pecite 30 min pokriveno te nakon toga po potrebi dok ne dobije zlatnu koricu (to može biti 15 min, a može biti i 5 min). Prilagodite se nakon micanja poklopca vašoj pećnici. 30 min s poklopcem je bitno jer će voda iz tijesta stvarati paru koja će omogućiti kruhu da se fino digne. 

9.

Kada je kruh gotov ostavite da se ohladi i uživajte.

Posluživanje

NAPOMENA: Koristim staklenu vatrostalnu jer nemam onu od ljevanog željeza s poklopcem. Najbitnije je da temperaturu malo varirate prema svojoj pećnici i da se prilagodite posudi u kojoj se kruh peće.

  • Kruh(3)
  • Breadyp-is(1)
  • Integralno-brasno(1)
  • Integralni-kruh(1)
  • Kruh-sa-suhim-kvascem(1)
  • Skolicask(1)
  • Kruh-bez-mjesenja(1)
  • Hleb(1)

24

Hvala ti :) 

evo mene opet!Ovaj put pola integralno ,pola crno brašno i 3g kvasca.Odličan!Evo i fotografije👋

@ketip Hvala 🙂 provjeriti cu u knjizi što kaže za normativ oko ove malo zesce kombinacije :) 

Ovako je ispalo drugima