Moj profil

Oblanda sa ćeten alvom

37
Oblanda sa ćeten alvom

Moja omiljena oblanda. 

Moja omiljena oblanda. 

Sastojci

250 gr šećera
250 gr alve
250 gr oraha
2 lista manje oblande

Priprema

1.

250 gr šećera ušpinovati , malo ređe nego za slatko (preko šećera staviti 6 kašika vode- oko 60 ml i pustiti samo da provri, da zapeni) Tada dodati alvu, malo je ukuvati da se lepo rastopi, pa orahe i sve to dobro izmešati. Masa treba da bude takva da može da se razmazuje.  Ako je suviše gusto, ako se prešpinuje nije za očaj, dodajte još malo vode pa razmutite i ukuvajte još malo.

Sve to sipajte između dve manje oblande (ili list veće podeljen na pola). Staviti nešto teže preko da se oblanda stegne (obično stavim dasku za seckanje). 

2.

Sutradan staviti glazuru od šećera. Prah šećer dobro umutiti sa malo tople vode i dodati vrlo malo ulja (pola kašičice) da glazura ne bi pucala. 

Obično obojim pola šećera sa nekom kapi boje da bi kolači bili šareniji na tacni, pa pola premažem jednom bojom i pola drugom ili ostavim samo belo.

Kad se ohladi, seći štanglice.

  • Oblatne(3)
  • Slava(1)
  • Oblanda(1)
  • Sitni-slavski-posni(1)
  • Sitni kolači(1)

9

E Saška drago mi je da ti se dopada oblanda koju ja puno volim. Ispravila sam recept, deo oko špinovanja, da bi bilo jasnije. 😉

Veco, savršen recept i savršen kolač. Volim posne kolače bez margarina a posebno kad se od malo jednostavnih sastojaka dobije ovako efektna poslastic. Ovaj put nisam stavljala glazuru jer sam već imala kolačiće sa tom glazurom ali biće sledećeg puta sigurno 🙂 Hvala na pomoći i receptu ❤️

Ovo je oblanda koju često srećem na slavama 🙂 Sad imam i recept 🙂

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Oblande sa pavlakom i plazmom
Bica

Oblande sa pavlakom i plazmom