Moj profil

ORASI ♥ 2 ♥

55

Vrijeme je zelenih oraha ..a ljekoviti su i kora  i mlade grančice s pupoljcima, posve mladi plodovi, muške rese...listovi  zeleni ovoj oko ploda zrela sjemenka  orahova ljuska a posebno se vade i orahove unutarnje pregrade..Orah za čaj  uvarak, tinkturu, vino, mast prah i kašu  te čaj od praha a sve u ljekovite svrhe.. Nastavak iz recepta ORASI ♥ 1 ♥ 

Vrijeme je zelenih oraha ..a ljekoviti su i kora  i mlade grančice s pupoljcima, posve mladi plodovi, muške rese...listovi  zeleni ovoj oko ploda zrela sjemenka  orahova ljuska a posebno se vade i orahove unutarnje pregrade..Orah za čaj  uvarak, tinkturu, vino, mast prah i kašu  te čaj od praha a sve u ljekovite svrhe.. Nastavak iz recepta ORASI ♥ 1 ♥ 

Sastojci

♥ ČAJ♥
1 velika žlica orahova lišća
♥ VINO♥
4 velike žlice praha orahovog liššća
♥ MAST♥
pregršt mladih oraha
300gr slanine
2 vel žlice praha od unutarnje pregrade oraha
♥ ČAJ od PRAHA♥
2 žlice praha od pregrada ljuski oraha

Priprema

1.

Orah je svima nama poznato drvo  koje naraste i do 25 m u visinu...Ljekoviti su i listovi  veliki perasto sastavljeni.Cvate prije listanja u travnju i svibnju a plodovi sazrejevaju u rujnu. Cvjetovi su sitni neugledni, muški su s dugim resama a ženski u malobrojnim skupinama. Uzgajamo ga po okućnicama  zbog hranjivih i vrlo ukusnih plodova.. A drvo mu je  vrlo cijenjeno za obradu.

Ljekoviti su i kora  stabla , mlade grančice s pupoljcima,  muške rese,  plodovi- posve mali mladi plodovi, zeleni ovoj  oko ploda pred  zriobu, zrela sjemenka, koštunjava orahova ljuska a i one pregrade iz ljuske.

Orah liječi a i pomaže kod  reume, šečerne bolesti i žutice, bolesti krajnika,  grla i dušnika,  bolesti očiju, smrzotina,  skorbuta i slabosti želuca, liječi rane, gnojne nokte na prstima uku i nogu , sprečava  gnjiljenje  zubnog mesa, truljenje u crijevima..čisti krv liječi slabokrvnost i blijedilo, skrofulozna i rahitična  stanja, gubitak apetita, bijelo pranje,  slabu stolicu, i zgrušavanje krvi; uklanja bradavice i staračke pjege, preporučuje se kod  gnojnih osipa u djece, bubljica, krasta te svraba na glavi i tjemenu, zaustavlja ispadanje kose i pojačava njen rast.

♥  Č A J 1

1 velika žlica svježeg ili suhog orahovog lišća prelije se s 1/2 l vrele vode i ostavi 5 minuta; procijedimo i ispijemo  tijekom dana na gutljaje  a to je dobar lijek  protiv reume probavnih smetnji, čisti krv liječi slabokrvnost i skrofulozu.

♥  Č A J 2

2 čajne žličice orahovih resa , svježih ili suhih  prelijemo šalicom vode vrele i nakon 5 minuta procijedimo, pije se dnevno po 2 šalice  kao lijek protiv bijelog pranja kod žena i sličnih zločudnih  istjecanja, a istovremeno se tim čajem i ispire.

♥  UVARAK

 Punu šaku  suhih listova oraha prelijemo s 1 l vode vrele i kuhamo 20 minuta; procijedimo i dodamo malo meda. Dnevno dajemo po 2 šalice ovog uvarka djetetu  koje ima teške osipe i druge kožne bolesti.     Dobro je i za krajnike grlo i dušnik.

♥  TINKTURA

 Nasjeckanim  pupoljcima  i mladim  grančicama napunimo bocu, prelijemo rakijom i ostavimo 3 tjedna na suncu ili toplome mjestu, a zatim procijedimo. Ovo je tinktura za rast kose; mažemo željena mjesta  na glavi 2x dnevno.

♥  VINO

4 velike žlice suhog i u prah samljevenog  lišća ili pregršt isjeckanog svježeg  lišća stavimo u bocu i prelijemo bijelim vinom...ostavimo najmanje 48h te procijedimo. Pijemo po 1 čašu pola sata prije dorčka i jednu čašu navečer prije spavanja. ovo je izvanbredan lijek  protiv žutice i šečerne bolesti.

♥  MAST

Pregršt mladih oraha  zajedno sa zelenim ovojem  isjeckamo ili sameljemo i pržimo s 30 dag slanine , 30 minuta na laganoj vatri . procijedimo i imamoi mast  protiv prhuti  i ispadanja kose a maže se 2x dnevno.

♥ PRAH

Izrežemo pregrade iz unutrašnjosti oraha , sameljemo  ih te  2 velike žlice tog praha stavimo u 1/2 l bijelog vina . To vino popijemo tijekom dana u manjim količinama  4x po 1/4 čaše.

♥  Č A J  od  PRAHA

 2 žlice ovog praha  prelijemo sa 1/2 l vrele vode  i pustimo ohladiti; pije se  4x  1/4 šalice  dnevno.

2.

Recepti za ulje za  sunčanje od oraha i mrkve   i liker od zelenih oraha-orahovac...


Ovo je nastavak recepta  ORASI ♥ 1 ♥     i nešto više  vrijedi pročitat

  • Orasi(2)
  • Domaci-lijekovi(1)
  • Zeleni-orasi(1)
  • L-likeri(1)
  • Zdravlje(1)
  • Apoteka(1)
  • Orah(1)
  • Zdravlje-s(1)

7

Ja sam za sada radila samo liker i to prije dvije godine ,moraću još nešto probati od ovih tvojih recepata ❤️

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

Super, cekam

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)