Moj profil

ORASNICE

170

Sigurno ima recepti za orasnice na ovim stranicama, a meni ostali bjelanjci od orahnjače, paa, rekoh da napraviomo ove orasnice….i evo  mog receptića….

Sigurno ima recepti za orasnice na ovim stranicama, a meni ostali bjelanjci od orahnjače, paa, rekoh da napraviomo ove orasnice….i evo  mog receptića….

Sastojci

30 dag oraha mljevenih
20 dag sitno nasjeckanih oraha za uvaljati
2-3 bjelanjka (2 veća ili 3 manja)
40 dag dag šećera u prahu (da bude bez glutena običan šećer samljeti i prosijati)
1 mrvu soli na vrh noža
malo lim.soka ili octa 1 žličicu
može i sok od naranče 1 žlica

Priprema

1.

Mješati bjelanke jako čvrsto (dodaj malo soli, lim. soka ili naranče sok 1 žličica  a ako nemaš malo octa) sa šečerom u prahu.. kad dobiješ čvrsti snjeg… dodaj mljevene orahe i onda(ja to radim vlažnim prstima( svaki put umoćim u vodu jer je smjes malo rjeđa),

2.

uzmem malu lopticu uvaljam u grubo narezane orahe, izdužim u mali valjak i savijem kao kiflicu…Stavi ih na masni papir u tepsiji.. peci  suši na 150 °C  cca 1h   ili dok pocnu malo da dobijaju boju., ustvari pazite ih  i gledajtem kontrolirajte    ako je na više od 160°C dovoljn je i pola sata ..zato ih treba provjeriti..  

PAZI::: one se više suše nego peku: na 140-150°C st. C i na kraju ostavim otvornu pečnici nek malo odstoje. Kad se ohlade spremiti ihu kartonsku ili limenu kutiju. 

3.

.Šećer u prahu   da bude bez glutena.

.najbolje je samljeti šečer kristal na mlinčić za kavu i prosijati kroz sito  jer gotov kupljeni šećer u prahu može biti montaminirani ili imati  gluten u tragovima kod pakiranja skladištenja..

4.

Primjedba: oko pećenja orasnica..tj  sušenja---jer ovisi i o jakoj pećnici ako je jača onda ih pecite sušite na  ili na 150°C  25-30 minut  moja je slabija pa ja sušim na 150°C  do 1h  ali treba ih provjeravati..nećete  pogriješiti ako se i manje suše do pol sata jer ovako su hrskavije   sušene 1h a mekanije  na 30 min... 

Posluživanje

One ne izgledaju baš preljepo ko vanilin kifle ali se zato tope u ustima…Fine su jako bar onima koji ih vole..

  • Orasnice(7)
  • Keksi(3)
  • Sitni kolači(2)
  • Bozic-gf2019(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Bjelanjci(1)
  • Bjelanci-orasi(1)

23

 .

Haj anka od kad ih nisam radila ,e sutra ću ...baš sam natukla oraha .👍👋

Zahvaljujem AnaS.❤️

Ovako je ispalo drugima