Moj profil

Original Kaiserschmarrn (carski drobljenac)

20 minuta
257

Kajzeršmarn je tradicionalni Austrijski recept, kojeg smo i mi rado jeli kao djeca. Original se jede sa "Zwetschgenröster" (topli kompot od šljiva) za koji sam vam takođe ubacio recept (link je u receptu), ali je isto tako dobar i sa pasiranim jabukama (Apfelmus).

Kajzeršmarn je tradicionalni Austrijski recept, kojeg smo i mi rado jeli kao djeca. Original se jede sa "Zwetschgenröster" (topli kompot od šljiva) za koji sam vam takođe ubacio recept (link je u receptu), ali je isto tako dobar i sa pasiranim jabukama (Apfelmus).

Sastojci

za
150 ml mlijeka
180 g Glatkog brašna
2 žlice (40-50 g) maslaca
Prilog
kompot od šljiva ili pasirane jabuke

Priprema

1.

Razdvojiti žumanjak i bijelanjak svako u svoju zdijelu. U žumanjak dodati šećer i pjenasto umiješati. Zatim dodati mlijeko i pomalo dodajući brašno miješati sa pjenjačom u jednoličnu smijesu bez grudica. U bijelanjke dodati prstohvat soli pa sa mikserom umiješati u čvrsti snijeg. Zatim snijeg dodati u smijesu i lagano pjenjačom sjediniti, ali ne previše miješati.

2.

Zagrijati veću tavicu, istopiti maslac, te uliti svu smijesu.

3.

Nakon 3-4 minute kada se smijesa lagano zapeče (odozgo je još tekuća), pomoću dvije vilice podijeliti na četiri dijela i okrenuti na drugu stranu.

4.

Malo zapeći i sa druge strane, 1-2 minute, te sa vilicama istrgati na komadiće. Još malo miješajući propeći da vam nebi koji komadić ostao prijesan, pazeći da ne zagori.

5.

Istresti na tanjur i posuti šećerom u prahu. Dodati kompot od šljiva (ja volim sa pasiranim jabukama) i kad pojedete, ako nije dosta, ponoviti postupak. :-)

6.

Legenda:

Kada je dvorski Patissier kreirao novi recept za caricu Elizabethu koja je voljela lagane deserte, te zbog toga odbila uopće probati, car Franz Joseph I je skočio te rekao „Na geb' er mir halt den Schmarren her“ (Neka meni da tu glupost). U slobodnom prijevodu "carska glupost".

Izvor: Wikipedia

Posluživanje

Original se poslužuje sa toplim kompotom od šljiva, ali u većini restorana ovdje se može naručiti i sa Apfelmusom (pasirane jabuke) koje i meni bolje pašu uz Kaiserschmarrn.

  • Kaiserschmarrn(3)
  • Carski-prazenec(2)
  • Carski-drobljenac(2)
  • Doruchak(1)
  • Kajzersmarn(1)
  • Kolaci-deserti(1)
  • Omlet-slatki(1)
  • Carski-presnac(1)
  • Originalni-recepti(1)

10

Super je

Ovo sam jela u osnovnoškolsko kuhinji i nikad mi nije bilo fino. Sad kad sam I sama probala napraviti i ispalo je baš njam, njam pitam se kako je tim kuharicama to tako čudno ispadalo.... Radim ponovi svakako

Prvi put da mi je šmarn ispao dobro. S tim da sam dodala jos 1 vanilin secer i žlicu grožđica natopljenu u rumu. I ova kolicina je dovoljna za troje pristojno gladnih ljudi

Ovako je ispalo drugima