Moj profil

Paprenjaci moje bake

60 minuta
90

Prvo su postojali bakini paprenjaci, kasnije, puno kasnije sam otkrila kako je o paprenjacima pisao i Šenoa u Zlatarevu zlatu. Još kasnije otkrila sam i neke nove recepte, pa ipak... najdraži je onaj prvi :)

Prvo su postojali bakini paprenjaci, kasnije, puno kasnije sam otkrila kako je o paprenjacima pisao i Šenoa u Zlatarevu zlatu. Još kasnije otkrila sam i neke nove recepte, pa ipak... najdraži je onaj prvi :)

Sastojci

za
250 g šećera
250 g meda
250 g masti
prstohvat soli
20 g mljevenih klinčića
1 žlica muškatnog orašćića
1 žličica mljevenog papra

Priprema

1.

Jaja i šećer izmiksati, dodati mast (ako nemate domaću svinjsku mast, pokušajte s maslacem) i med. Temeljito izmiješati kako bi se svi sastojci dobro sljubili.

2.

Izmiješati brašno, orahe i ostale sastojke.

3.

Suhe sastojke dodati već postojećoj smjesi. Preporučam nastaviti raditi rukama. Zamijesiti tijesto koje će zbog topline ruku i masti biti meko. Odložiti u hladnjak na 20 minuta.

4.

Razvaljati tijesto na debljinu malog prsta. Prikladnom modlom vaditi oblike i stavljati peći. Pećnica neka je ugrijana na 190°C. Vrijeme pečenja oko 14 minuta.

5.

Izvaditi, posuti mljevenim šećerom i pokušati sačuvati barem nekoliko dana.

Posluživanje

Neki od sastojaka su bili toliko egzotični i nemogući za nabaviti pa u često bakini paprenjaci bili samo s cimetom i s paprom. I takvi su bili odlični. Ionako je bitna ljubav kojom su spremljeni. Ja danas dodam i ostale začine ;)

Dok izrađujete ovaj kolač, preporučam dobre adventske pjesme, a sutradan dobro društvo, čaj i paprenjaci.

  • Paprenjaci(6)
  • Medenjaci(1)
  • Paprenjaci-x(1)
  • Hr-paprenjaci(1)
  • Poslastica(1)
  • Testo(1)
  • Probati-oska(1)
  • Suhi-keksici(1)
  • Božić(1)

14

A meni se činilo da je možda zbog odnosa brašna i oraha 2:1, dok je u drugoj varijanti recepta 3:1 😉 Dodala sam 2 žlice kiselog vrhnja i moglo se razvaljati. U ostatke koje sam ponovno razvaljala sam zbog dodatno brašna stavila malo mlijeka 🙂 Pekla sam na 180 stupnjeva 18 minuta i jednu turu 20 minuta (malo su tvrđi).

Da, danas sam ponavljala ovaj recept. Ovaj puta je i meni bio mrvičast, teško se umijesio u komaptnu cjelinu. Sigurna sam kako to ima veze s vrstom meda ;) 

Ovdje je netko dao izvrstan prijedlog koji sam i ja poslušala: dodala sam nekoliko kapi mlijeka i sve je odmah bilo jednostavnije! :) 

I meni izgleda premrvičasto i ne ide mi tijesto skupa pa sam išla čitati komentare. Dakle, ne treba ništa dodavati i kad se ispeku su ok? Isti recept sam dobila s kalupima.