Moj profil

Parena slatka pita sa palentom

53
Parena slatka pita sa palentom

Resila sam da vam dam recepat za jedna puno nevoobicajna I vkusna slatka pita.Sigurna sam mnogo od vas nikad nisu probali takvu pitu osim te koji su poznavali moju baku Genovevu.Ona je bila jedina(kaliko ja znam)koja je pravila.

Resila sam da vam dam recepat za jedna puno nevoobicajna I vkusna slatka pita.Sigurna sam mnogo od vas nikad nisu probali takvu pitu osim te koji su poznavali moju baku Genovevu.Ona je bila jedina(kaliko ja znam)koja je pravila.

Sastojci

Produkti za tjesto
300 ml mlake vode
500-550 gr belo brasno*
1 kafena zlicica so
1 zlica zejtin
Za sucenje
200-250 gr palenta
Posipanje pred da se pece
200-250 ml zejtin
100-150 gr kristal secera
Za sirup
5 chaeni chasi (od 250 ml) voda
3 chaeni chasi (od 250 ml) secer
1-2 pak. vanilin secer

Priprema

1.

Zamesite testo od posocenih namirnica,podeliti testo na cetiri jednake loptice I ostavite na podlogu posipanu s malo brasna. Posipite I testo s brasnom, pokrijte s krpom I ostavite 20-30 minda se testo malo opusni.

2.

Prekrijte sto sa cistim carsafom I obilno pospite sa palentom.Uzmite jednu loptu testa posipajte je s palentom i zapocnite sa sukanjem. Posipavajte na koru koju sucite periodicno sa palentom da se ne lepi. Sucite dok ne dobijete finu, tanku prozracnu koru.

3.

Nadiplite gotovu koru kao harmoniku I stavite u podnazani pleh kao spiralu.Ne cistite koricu od palente koje se zalepi i postarajte da ne se usuce kada je stavljate u tavu.

4.

Produzite po isti nacin I sa preostalim testom.

5.

Kad je pita vec stavljena u tavu, zejtina se pregreva I se zaliva obiljno.Trebate chuti kako cvrci kada sipate vreli zejtin. Posipite sa secerom I pecite u zagrijanu rernu na 380F(190 C) dok porumeni.

6.

Dok pecite pitu skuhate sirup I ostavite da se ohladi.Izvadite ispecenu pitu I iscekaje (okolo 10 min) da se ohladii zalijte je sa ohlacenim sirupom.

7.

Odozgo stavite aluminijevu foliju I ostavite pitu da prenoci. Drugog dana kako je smeksala narezite je…I servirajte.

Da vi e slatko!

Posluživanje

Zabeleski:

*Kolicestvoto na brasno moze da varira malo jer zavisi od brasnoto.Testo treba da je sredno tvrdo-lepo da se suci.

Napravili ste je perfektno,ako diplite na pitata,kada ste ja ispekli I sirupirali,mozete da ja otvarate kao hartija.Pogledajte tu sliku!

  • Slatke pite(2)
  • Pita(2)
  • Pite(2)
  • Testo(1)
  • Slatka-pita(1)
  • Palenta(1)

23

Sukati-znači razvlačiti ili razvijati dužom oklagijom? Recept mi se izuzetno svidio , ali mi ovo nije jasno. Hvala za odgovor.

Hvala vam cure! 🙂

krasan recept, a na njega me je dovukla krasna izvedba od LiliN..........hvala, hvala 🙂

Ovako je ispalo drugima