Moj profil

Pašta sa tri graha

32
Pašta sa tri graha

Malo je zaburilo, zahladilo, zakišilo… i nisam mogla odoliti: slani, jari i obični graj su se močili preko noći. Ili, u prijevodu, kuhala se pašta sa slanutkom, sikiricom i fažolom ilitiga grahom

Malo je zaburilo, zahladilo, zakišilo… i nisam mogla odoliti: slani, jari i obični graj su se močili preko noći. Ili, u prijevodu, kuhala se pašta sa slanutkom, sikiricom i fažolom ilitiga grahom

Sastojci

čaša slanutka ili slanoga graja
čaša sikirice ili jaroga graja
čaša graha, fažola ili graja
1 velika kapula
1 + 2 režnja češnjaka
grančica celera
3 grančice peršina
2 lista lovora

Priprema

1.

Preko noći potopimo grah, slanutak i sikiricu.

2.

Kapulu, režanj češnjaka, mrkvu i krumpir sitno nasjeckamo pa kratko popržimo na vrućem maslinovu ulju, dok kapula ne zastakli a mrkva požuti.

3.

Skinemo s vatre, dodamo dobro ispran jari, slani i obični graj, grančicu celera, u križ zarezana dva češnja luka i lovorove listove, posolimo i dodamo vode da je ima triput više nego graha. Vratimo na vatru.

4.

Ako kuhamo u ekspres loncu, sva tri graha stavimo kuhati istovremeno, da ne bi komplicirali ;). Kako je moje geslo zašto jednostavno, kad može komplicirano, kuham po starinski: prvo na najjače, pa na srednjoj vatri, pa na najtiše, poluotklopljeno. I prvo stavim fažol, onda slanutak, pa sikiricu, u razmacima od po 10-ak minuta. I vrijedno bacam pjenu s ruba lonca. I nekad moram dodavati vodu…

5.

Kad je grah gotovo skuhan, izvadimo grančicu celera, ona dva češnja i lovorove listove. Dodamo makarune i kobasicu narezanu na kolutiće.

6.

Par minuta prije nego se tjestenina skuhala, a kobasica pustila svoje sokove, provjerimo slanost, popaprimo i dodamo nasjeckani peršin.

7.

Poslužimo samostalno ili s pire krumpirom.

  • Grah(3)
  • Slanutak(2)
  • Jednostavno-jeftino(1)
  • Probati(1)
  • VARIVA(1)
  • Fažol(1)
  • Jela-povrce(1)
  • Ručak(1)
  • Mahune(1)

11

Ne bud’ luda!!! :)))) Nekad napišem lokalizam jer mi se i samoj čini smiješan, a ovoga se ne bih sjetila za još sto godina da na tržnici nad hrpom sikirice ne drže natpis – “jari graj”. :))))

:)) da ne bi bilo zabune – misljeno je u pozitivnom kontekstu … volim kad nam lokalizmi obogacuju govor, kao i lokalne gastro specificnosti koje obogacuju kuhinju :)

Dobra je papica, okrepljujuća, fina i bez mesa, ali moji inzistiraju… #4 Bako, a da ubacite suhi grašak, to bi bio mali grah? #8 Dio Dalmatinaca ne zna izgovoriti H i V. Zamisli da je graV, kao što je kruH = kruV… :D

Ovako je ispalo drugima