Moj profil

Pašticada by MV

99
Pašticada by MV

Ima mnogo recepata, ali svaki se razlikuje u nečemu. Kao što je Murtela rekla, da su dužnost i obaveza svake dalmatinke da objave svoj recept za pašticadu. Ima posla oko nje, ali vrijedi; evo vam i ja predstavljam svoju verziju mog daleko najdražeg jela!

Ima mnogo recepata, ali svaki se razlikuje u nečemu. Kao što je Murtela rekla, da su dužnost i obaveza svake dalmatinke da objave svoj recept za pašticadu. Ima posla oko nje, ali vrijedi; evo vam i ja predstavljam svoju verziju mog daleko najdražeg jela!

Sastojci

Pašicada
1 goveđi frikando (oko 3 kg)
30 dkg mesnate pancete
1/2 kg karote
4-5 kapula
1 korijen selena
1 korijen petrusimula
1 koleraba
2 dcl prošeka
1 žličica konšerve
malo vegete, sol, papar
miješano ulje (maslinovo + suncokretovo)
klinčić, muškatni oraščić
vinska kvasina

Priprema

1.

Za pašticadu je najbitnije uzeti dobar komad mesa, najbolji dio je goveđi frikando, to je komad baš za pašticadu. Uvijek probajte nabaviti govedinu jer je puno ukusnija od junetine. Frikando prepoloviti, i u svakoj polovici sa oštrim nožem napraviti džep.

2.

20 dkg pancete i češnjak isjeckati, popapriti, staviti muškatni oraščić i zdrobljeni klinčić i napraviti pešt. Dvije karote uzdužno narezati na dijelove.

3.

Džepove mesa napuniti sa karotom i peštom, sve prstima dobro nabiti u meso.

4.

Nadjeveno meso staviti u lonac, zaliti ga mješavinom kvasine i vode (pola-pola) i ostaviti preko noći da se marinira.

5.

Ujutro na krupno narezati kapulu i sve korjenasto povrće, 10 dkg pancete, te staviti dinstati na mješano ulje u široku teču. Meso ocijediti, dodati ga povrću te ga isto prodinstati sa svih strana. Bitno je stalno miješati, jer se inače odma uvati za teču. Kad se izdinsta, ulit prošek, kad malo ispari vino, te pustiti da kuha jedno dvadesetak minuta na laganoj vatri.

6.

Zatim sve prebaciti u drugi lonac, jer uvijek ostane malo po dnu od dinstanja, ako nije prekriveno meso tekućinom dodati malo vode.

7.

U lonac s mesom još dodati suve šljive, vegetu, sol, papar, muškatni oraščić i klinčić, te konšervu.

8.

Kuhati oko tri sata, dok meso ne omekša, ali se ne smije raspasti. Zatim meso izvaditi i narezati ga na fete debele oko 1 cm.

9.

Šug i povrće smiksati, da dobijete lijepi, gusti i kremasti toč. Narezano meso vratiti u teču sa točem, sve zajedno prokuhati jedno dvadesetak min, te poslužiti.

Posluživanje

Uz pašticadu možete poslužit i manistru, ali meni je ipak najbolja sa domaćim njokima

  • Pašticada(10)
  • Meso(2)
  • Fina jela(1)
  • Isprobani-recepti(1)
  • Karanfilic(1)
  • Pasticada-govedina(1)
  • Pashticada(1)
  • Ručak(1)
  • JUNETINA(1)

30

Super je recept, ali mi je trebalo pola sata da ga prevedem na hrvatski 🙂

Probala ja kod svoje buduće svekrve pašticadu, prvi put u životu, i ono, oduševila sam se! Išla uskoro na krizmu u Dalmaciju, veselila se pašticadi, i ono, razočarala se! E svekrva radi pašticadu s pečenim njokima, KAKO JE TO DOBRO, a stavi puno voća, pa to bude taaako dobrooo...🙂 mljac!

prekrasno, ovakvo smo jeli kod Lovca u Trilju! Hmmmmmm

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)