Moj profil

Pečeni kesteni (maruni) i crno vino

39
Pečeni kesteni (maruni) i crno vino

Ovo je jedan od najstarijih recepata zapisan u mojem kraju. Nakon ovakve večere netko će ići spavat sit od maruna, a netko od vina… :)

Ovo je jedan od najstarijih recepata zapisan u mojem kraju. Nakon ovakve večere netko će ići spavat sit od maruna, a netko od vina… :)

Sastojci

kesteni ili maruni
domaće crno vino

Priprema

1.

Svaki kesten zarežite nožem, slažite ih jedan do drugog na limenu tavu pa poklopite. Pecite ih na jačoj vatri. Tavu povremeno protresite kako bi se kesteni jednako popekli. Neka pucketaju!

2.

Za pečenje dovoljno je oko 15 minuta, ovisno o veličini kestena. Za jako velike kestene (marune) to vrijeme se produžava oko 5 minuta. Nakon pečenja kestene istresite na krpu te ih umotajte kako bi se orosili i lakše gulili.

Posluživanje

Kestene stavite na stol zamotane u krpi, svatko neka uzima jedan po jedan kesten (marun), očisti ga ispred sebe i jede. Svaki kesten (marun) zalijte gutljajem crnog vina! Djeci kestene poslužite uz mlijeko ili bijelu kavu s divkom.

Zanimljivost: Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu. Radi se o sorti koja je endemična za kvarnerski kraj jer je nastala križanjem kestenova Dalekog istoka, koje su s putovanja donosili lovranski pomorci, i tamošnjih domaćih vrsta. Lovranci su na svoje marune izuzetno ponosni, pa su im i posvetili tri vikenda u listopadu kada se, prvi vikend u samom Lovranu, a druga dva vikenda u obližnjim selima Dobreću i Lignju, održava fešta nazvana Marunada.

  • Kesten(8)
  • Kesteni(4)
  • Cool-isprobano(1)
  • Party(1)
  • Lilly-isprobano(1)
  • Peceni-kesten(1)

34

Pekla sam ih u pećnici a ne u tavi ali sam bogme zaljevala crnim vinom po ovom receptu pa evo slikice i uz ovaj ...

mene već svi kestenjari u gradu poznaju😵. Kad ih nestane doma - onih koje smo sami pobrali ili kupljenih na placu,  ja s posla za užinu skok do prvog ko ima fine vruće i osladim se 😋. Prelijepa fotkica kao i sve tvoje fotkice Babi - svaka ima svoju priču, svoju atmosferu, aromu, svjetlost i sjene - prekrasno 😍Baš ih uvijek s užitkom razgledam👋.

nikada ih jos nisam pekla..jesam kuhala...ali su prava zaraza😋

Ovako je ispalo drugima