Moj profil

Pekmez od smokava

180 minuta
45

Na osnovni recept od smokava i limuna sam zatim dodavala razne okuse: Cointreau&tamna čokolada, prošek&bademi, rogač&tamna čokolada, nektarine&tamna čokolada te naranča.

Na osnovni recept od smokava i limuna sam zatim dodavala razne okuse: Cointreau&tamna čokolada, prošek&bademi, rogač&tamna čokolada, nektarine&tamna čokolada te naranča.

Sastojci

5 kg smokava
Cointreau & tamna čokolada
2 čepa Cointreaua
Prošek & bademi
3-4 čepa prošeka
2 šake badema
Rogač & tamna čokolada
5-10 dkg tamne čokolade (po ukusu)
Nektarine & tamna čokolada
3 nektarine
5-10 dkg tamne čokolade (po ukusu)
Naranča

Priprema

1.

Smokve oguliti i narezati na pola ili na četvrtine. Staviti u lonac s debelim dnom (ja koristim Le Creusetov od gusa), politi sa sokom 4 limuna i koricom dva limuna te po potrebi i malo vode, da na dnu lonca ne bude suho. Krčkati na laganoj vatri cca 45 min, uz sklanjanje pjenice s vrha, dok se voće ne ukuha.

2.

Štapnim mikserom usitniti smokve te staviti opet krčkati na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, dok pekmez ne dođe skoro do kraja kuhanja tj. do željene konzistencije.

3.

Tada raspodijeliti pekmez u druge lonce pa u svaki dodati sastojke koje želite i dovršiti kuhanje. Gotov pekmez uliti u sterilizirane staklenke, dobro zatvoriti pa ih na 5 min okrenuti naopačke da se dobro zatvore. Ohlađen pekmez pohraniti na hladno mjesto, a jednom kad se otvori pojesti brzo jer nema ni šećera ni konzervansa pa neće dugo trajati.

Moje ideje za okuse su bile kako slijedi:

Posluživanje

Od ove količine smokava sam pekmez kuhala u dva dana. Kad pekmez razdijelite u npr. tri lonca i krenete dodavati sastojke (ja sam prvi dan npr. radila cointreau&čokoladu, prošek&bademe i naranču) svaka od verzija će vam imati različitu konzistenciju i pekmezi će zapravo trebati različita vremena kuhanja. Dakle, prvo mi se ugustio prošek&bademi, a dok sam ga stavila u staklenke taman je bio gotov Cointreau&čokolada, a na kraju tek naranča, jer je on dobio najviše nove tekućne. To je praktično jer se ne događa sve u isto vrijeme.
:) 

  • Smokve(5)
  • Zimnica(4)
  • SLATKA ZIMNICA(1)
  • Zimnica slatka(1)
  • Shpajz(1)
  • Marmelada(1)
  • Dzem-smokve(1)
  • Smokva(1)
  • Slastice(1)

8

odlicno! zahvaljujuci Mary1 dosla sam do ovog recepta ... 🙂

Ma fotka je sjajna jer se na njoj vidi da je pekmez super ispao! Bas mi je drago da ti se svidio Mary1!

Fotka mi je grozna, al je pekmez izvanredan!🙂

Ovako je ispalo drugima