Moj profil

Pirjani svinjski vrat

90 minuta
5

Deblji odresci svinjskog mesa mogu se pirjati u vlastitom soku, slično junetini ili ovčetini, a ne samo pržiti i peći. Kao prilog, odličan je pirjani slatki kupus na crnom luku, bogato začinjen kimom.

Deblji odresci svinjskog mesa mogu se pirjati u vlastitom soku, slično junetini ili ovčetini, a ne samo pržiti i peći. Kao prilog, odličan je pirjani slatki kupus na crnom luku, bogato začinjen kimom.

Sastojci

za
900 g svinjski vrat
30 g senf
1 dl crveno vino
po ukusu kuhinjska so, mleveni crni biber, bosiljak, majčina dušica
Prilog
500 g slatki kupus
250 g crni luk
10 g kim
10 g mlevena ljuta paprika

Priprema

1.

Odrezak svinjskog vrata debljine 2 cm ima masu od oko 300 g, što je dovoljna količina mesa za jednu porciju.

Prethodnog dana nauljite odreske, pospite usitnjenim omiljenim kontinentalnim začinskim biljem (na primer: bosiljak, majčina dušica) i ostavite da se mariniraju u hladnjaku. Sutradan ih naglo, po jedan minut, na masnoći ispržite sa obe strane, dolijte 2 dl vode ili temeljca, poklopite posudu i stavite je u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni Celzijusa. Meso neka se pirja, bez otklapanja posude, jedan sat. Potom dolijte još 1 dl tečnosti i pirjajte desetak minuta. Izvadite pirjano meso na topao tanjir i malo posolite. U preostalu tečnost umešajte kašiku senfa i mleveni crni biber, promešajte, dolijte crveno vino, vratite meso u posudu koja treba da stoji u toploj pećnici još dvadeset minuta.

2.

U međuvremenu, pola sata pirjajte crni luk i krupnije isečen slatki kupus. Na kraju kuvanja posolite jelo, dodajte kim i mlevenu ljutu papriku.

Posluživanje

Na topao porcelanski tanjir poslužite po jedan odrezak preliven vinskim umakom. Pored servirajte pirjani slatki kupus. Hleb je obavezno prisutan na trpezi. Pije se crveno vino ili pivo.

2

Odličan komentar.

U porciju se stavlja jedan odrezak svinjskog vrata + prilog. Gasova nema u crevima zbog prisustva kima. Smatram da ovo jelo neće otežati vožnju automobila ukoliko se uz jelo umereno pije pivo ili vino i saobraćajna policija nije prisutna.

👏

jako fino samo ne voziti poslije dva tri komada mesa😀 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)