Moj profil

Pita zeljanica

120 minuta
25

Omiljena pita u mojoj porodici :)

Umjesto špinata može se koristiti i blitva ili žara(kopriva), i njihova količina se može povećavati ili smanjivati po želji (meni je najukusnija sa špinatom). Žaru je poželjno blanširati prije nego se isiječe (pazite da se ne ožarite :D ) 

Za ovo jelo, da ispane savršeno je potrebno nešto prakse, (pogotovo ako prvi put pravite pitu) ali jednom kad uđete u fazon, sve ide lagano

Omiljena pita u mojoj porodici :)

Umjesto špinata može se koristiti i blitva ili žara(kopriva), i njihova količina se može povećavati ili smanjivati po želji (meni je najukusnija sa špinatom). Žaru je poželjno blanširati prije nego se isiječe (pazite da se ne ožarite :D ) 

Za ovo jelo, da ispane savršeno je potrebno nešto prakse, (pogotovo ako prvi put pravite pitu) ali jednom kad uđete u fazon, sve ide lagano

Sastojci

za
400 ml vode
Jedan bijeli domaći sir
150 gr špinata
2 pune kašike maslaca
4 pune kašike domaćeg kajmaka

Priprema

1.

Zakuhati brašno sa vodom i malo soli (tijesto treba da bude srednje mehko) i ostaviti da odmori 30 minuta (idealno bi bilo da se tijesto za ovu a i sve ostale pite zakuha dan prije i ostavi da prenoći u frižideru, tada se tijesto s lahkoćom razvlači i ne puca)

2.

Razvući tijesto u juhku veličine 2m×1,5m i ostaviti da se suši. Pita se slaže kad juhka bude polusuha

3.

Dok se tijesto suši na sitno izrezati špinat i dodati u sir, zajedno sa jajima, posoliti po želji i sve promiješati

4.

Pripremiti i poljev tako što se kajmak i maslac zagriju dok se ne sjedine

5.

Prije nego počnete rezati i slagati juhku izrežite u juhki jedan krug nešto veći od veličine tepsije, koji će kasnije poslužiti kao završni sloj. Takođe odrežite debele rubove ako ima takvih. (Ja obično od tih debelih rubova napravim ''kolačić'' na način da ih sve sastavim, razvučem u tijesto debljine par milimetara i ispečem na plati. Kod kuće se otimamo za taj famozni ''kolačić'' :D )

6.

Pomastiti tepsiju (broj 38) i slagati pitu. Pita se slaže na način da se sijeku komadi juhke (veličine pola tepsije, ili manje) i redaju u tepsiju. Kada se poreda jedan sloj, koji u potpunosti prekriva dno tepsije politi ga poljevom (ja poljevam sa oko jednom ili pola kašike, uzmite u obzir da vam poljev treba trajati dok ne složite sve slojeve) i posuti s malo griza. Slagati drugi sloj i kad se prekrije prvi, ponovo politi poljevom i posuti grizom i slagati dalje na isti način.

7.

Kada je posložena trećina juhke, uzima se pola smjese sira i špinata i ''namaže'' se pita. Sloj po kojem se ''maže'' sir nije potrebno poljevati poljevom niti posipati grizom. Zatim se nastavlja slagati druga trećina juhke na način opisan korakom 6, i nakon što se poslaže i ta trećina ponovo se ''namaže'' sa drugom polovinom smjese sira i špinata. Poreda se i zadnja trećina juhke na način opisan korakom 6. Uzima se onaj krug od juhke koji se na početku ostavio i stavlja kao završni sloj. Dio juhke koji prelazi preko tepsije se lagano savije ispod pite (podigne se nožem i lagano savija ispod uz cijeli rub)

8.

Tako posloženu pitu isjeći na kockice željene veličine i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 250°C. Peći oko 40 min, dok sasvim ne porumeni i ispeče se.

Posluživanje

Nakon vađena iz pećnice pita je odmah spremna za posluživanje. Na ovaj način će biti hrskava. Međutim, ako ne volite hrskavo, pokrijte je drugom većom tepsijom na nekoliko minuta. Na ovaj način će se spriječiti isparavanje i sva para će ostati unutra i navlažiti pitu.

Dobar tek! :)

  • Pita-zeljanica(2)
  • Piti(1)
  • Pite-slane(1)
  • Pite(1)

6

Lijepa pita za prvi recept.Čestitam i dobro došla na ove stranice dobre hrane i prijateljstva.😉

Ne znam koliko tačno brašna...nikada to nisam mjerila...dodajete onoliko dok ne bude tijesto srednje mekano. Premekano i pretvrdo tijesto se neće moći razvući 😉 Takođe je tijesto potrebno dobro izvaljati da se sve sjedini, da ne bude grudica kada se razvuče.

Ova mjera sa 400 ml vode je ''otprilike'' mjera za 4 osobe, možete staviti i više ili manje, zavisi od toga koliku ćete pitu/za koliko osoba. 

Nadam se da vam nije prvi put da razvlačite juhku, jer u protivnom, sigurno vam neće ispasti dobro od prvi put, vjerovatno će popucat, ipak je tu potrebno malo prakse. Ali jednom kad savladate to ide brzo.

Svakako NE PREPORUČUJEM kupovinu gotovih juhki jer nemaju nikakvog okusa i imaju teksturu kao papir, uopšte se ne mogu žvakat niti šta. Vrijedi se potruditi i napraviti svoju 😉

koliko brasna ide u 400 ml vode?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)