Moj profil

Podiljeni bakalar

33

U našoj familiji bakalar se uvik sprema na ova dva načina. Volin ih oba, ali bjanko mi je ipak lagani favorit. Inače se kuva kad je post, ali mi ga radimo i češće. Udavila bi se u njemu!

U našoj familiji bakalar se uvik sprema na ova dva načina. Volin ih oba, ali bjanko mi je ipak lagani favorit. Inače se kuva kad je post, ali mi ga radimo i češće. Udavila bi se u njemu!

Sastojci

3-4 karote
2-3 kapule
selen, petrusimul
malo konšerve

Priprema

1.

Bakalar pomočiti u vodu dva dana. Znači, ako ćete ga spremit u petak, pomoćite ga u sridu ujutro. Vodu mjenjati dva puta dnevno, ujutro i navečer. Tako će van bakalar omekšati i nabubriti.

2.

Bakalar ispilati na dva ili tri dila, staviti ga kuvati u teču sa kumpirima, karotom, jednom kapulom, selenom i pertusimulom.

3.

Kad je bakalar omekša izvaditi ga, a povrće i vodu u kojoj se kuva sačuvati.

4.

Bakalar očistiti od kože i kostiju, to ide puno brže kad je kuvan i mekan, i podiliti ga na dva dila. Rep i donji dil van idu za bjanko, a gornji dil za brujet.

5.

Za bjanko kumpir i karotu (koji su se kuvali s njin) izgnječiti, dodati komadiće bakalara, sve spojiti, posoliti, popapriti, zaliti maslinovim uljem i doliti malo vode od bakalara da ne bude pregusto. Jesti dok je toplo, a uz poslužiti prepečeni topli kruv.

6.

Za brujet u teču složiti komade bakalara, kumpir izrezan na komade, kapulu na listove, posoliti, popapriti, stavit kućerin konšerve, zaliti maslinovim uljem i zaliti s malo vode, ne previše. Staviti kuvati na malo jaču vatru, kad prokuva smanjiti da krčka.

7.

Brujet od bakalara je gotov kad se zgusne šug i kad je kumpir mekan.

Posluživanje

Polagano degustirati i uživati. Prvo se jede bjanko način, pa brujet. I sve to lipo zalivati dobrin vinom po guštu.

  • BAKALAR(6)
  • Riba(2)
  • Bakalar na 1001(1)
  • Riba-morska-bakalar(1)
  • Morske-jedi-bakalar(1)
  • Namaz-slan-bakalar(1)
  • Riba-bakalar(1)
  • Ručak(1)
  • Gotveni-jadenja-riba(1)

6

Počno praviti i uživaj!

u mojoj se familiji bakalar nikad nije pravio, vjerovala ili ne :( bakalar sam jela samo kod drugih, jer mama ne voli eh :) danas kad ja kuham ovo nikako da dođe na red, ali ovaj tvoj recept je stvarno zanimljiv… morala bih početi! :)

dobro izgleda.. nisam ovako pravila…moram probati.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)