Moj profil

Podvarak

10

Retka je domaćica koja preko zime neće nekoliko puta zgotoviti"ćurana na podvarku"Jelo jako omiljeno, a nije mu složeno gotovljenje.Pa evo recepta iz starog narodnog kuvara koji ne treba proveravati.

Retka je domaćica koja preko zime neće nekoliko puta zgotoviti"ćurana na podvarku"Jelo jako omiljeno, a nije mu složeno gotovljenje.Pa evo recepta iz starog narodnog kuvara koji ne treba proveravati.

Sastojci

1kom plovka
začini crni luk,peršun ,celer,biber,so,
kuvane šunke po želji
1 šaka pirinač
masti po potrebi

Priprema

1.

Kao što svi znamo, podvarak je komad mesa, obično pernata živina, na stelji od kisela kupusa.Na podvarak se najčešće stavlja ćurka, pa onda guska, plovka te komad mlada svinjska mesa.Za podvarak je ipak najbolja mlada dobro ugojena plovka, zatim guska,ćurka pa onda ostalo.Uzećemo da će na podvarak doći plovka.

2.

Uzmite najpre količinu kupusa u glavici.Za veću plovku računajte 3-4 kilograma kupusa.Isecite glavice na osam delova.Svaku osminu isecite poprečke na rezance s prsta široke.Ako ne volite jako kiseo kupus, vi ćete rezance oprati u hladnoj vodi.Tako nasečen kupus stavite u duboku šerpu prvenstveno zemljanu nalite čašu vode ili rasola, pa ga stavite na vatru da krčka jedan sat najmanje i mešajte poneki put.

3.

Kad se kupus stavili na vatru, uzmite plovku .Ovde valja reći da plovku teba zaklati ili tog časa ili, zimi, dva tri dana ranije da se ukrti.Izvadite pažljvo želudac, džigericu i salo.Taj drob sitno isecite(ne na mašini).Dodajte mu malo crna luka, kuvane šunke sitno iseckane, peršuna, celera, soli, sitna biberamalo masti, pa sve to propržite nekolikočasaka, da se sve dobro smeša.Tada odmaknite od vatre.

4.

Pošto se kupus krčkao samo jedan sat, isecite sitno dve tri veće glavice crnog luka, malo sitna peršuna, pa to propržite koji časak u malo masti.Čim je luk malo propržen, pomešajte ga s kupusom, pa ostavite na vatri još pola sata.

5.

Sad uzmite šaku pirinča, stavite ga u šerpu sa mnogo tople vode i pustite ga da vri 7-8 minuta.Ocedite vodu iz pirinča, pomešajte pirinač sa onim iseckanim drobom pa time ispunite plovku koju ste dobro posolili iznutra.Spustite zatim plovku omazanu uljem maslinovim, načinivši joj ležište, da upola utone u šerpi u kojoj se krčkao kupus, baš onako kao da pliva.Šerpu stavite u pećnicu i poklopite je da plovka i kupus ne preplanu.U pećnici naka stoji šerpa 20-25 minuta, pa obrnite plovku, poklopite i ostavite u pećnici isto toliko vremena.Posle toga skinite poklopac i ostavite šerpu u pećnici još jedno 20-tak minuta, dok ne vidite da je plovka potpuno pečena, obrćući plovku dva tri puta da porumeni sa svake strane.

6.

Kad je plovka gotova, izvadite je i poslužite na dugačkoj zdjeli, na stelji od rumenožuta kupusa.

  • Podvarak(2)
  • Plovka(1)
  • Ručak(1)
  • Patka(1)

16

hvala i Mary1 iGizeli na pozitivnim komentarima🙂

odlicno jako mi se dopada recept i ovom prilikom cu reci da u madjarski sekely gulas isto ide pirinac samo ne puno to je pravi.

Jako dobro👍😋Jako dobro

Ja sam stavila smeđu rižu i za ovaj podvarak je bila najtaman. Sitninu sam ostavila cijelu u riži jer moji ne vole, tako da je lako odvojiti.

Kupus je bio prefin, a raca također, sve u svemu za prste polizati😋

Ovako je ispalo drugima