Moj profil

Pohane rujnice

7

Rujnica je još jedna gljiva koju obožavam! Izvrsne je kakvoće - predobra na žaru, ali izvrsna i pohana! A sada je pravo vrijeme za njihovu berbu!

Rujnica je još jedna gljiva koju obožavam! Izvrsne je kakvoće - predobra na žaru, ali izvrsna i pohana! A sada je pravo vrijeme za njihovu berbu!

Sastojci

mladi klobuki rujnice

Priprema

1.

Klobuke rujnica očistimo od sitnih listića, a možemo ih prebrisati i vlažnom krpom ili ubrusom. Za čišćenje rujnica uvijek volim staviti rukavice jer narančasti sok koji ispuštaju malo je teže očistiti sa ruku. 

2.

Sa donje strane rujnica su listići u kojima vrlo često zaostanu dijelovi iglica bora ili sitne travke, pa svaki klobuk rujnice najprije uvaljajte u oštro brašno nakon čega lagano protresete. Nečistoće će iz listića izaći bez problema.

3.

Nastavak je kao kod klasičnog pohanja - svaki klobuk uvaljajte u razmućena i posoljena jaja , uvaljajte u mrvice i pržite u zagrijanom ulju dok s obje strane lagano ne zažute.

4.

O RUJNICI:

Rujnica (Lactarius deliciousus) je simbiotska gljiva koja na presjeku ispušta narančastu tekućinu, a raste od ljeta do kraja jeseni po crnogoričnim šumama, osobito ispod smreka, ali i po vlažnim travnjacima pored šuma.Rujnica ima intenzivan miris, izvrsne je kakvoće,može se peći na žaru, pripremiti za salatu, ali i kiseliti. 

U MEDICINI:

Rujnica predstavlja spremište antibiotskih tvari. Iz te gljive, s izvrsnim kulinarkih svojstvima,najprije je izoliran antibiotik laktaroviolin koji vrlo učinkovito djeluje na bacil tuberkuloze. Kasnije su izolirana još dva derivata laktarazuren i lakatarofulven.

Izvor: knjiga Kuhanje i ljekovitost gljiva

Posluživanje

Pohane rujnice možete poslužiti uz razno povrće ili rižoto, uz majonezu, a ubuduće ću ih obavezno poslužiti uz ajvar od tikava - biti će to sljubljivanje predivnog mirisnog šumskog mesa i božanstvenog okusa tikava!

Uživajte!

  • Cool-isprobano(1)
  • Gljive(1)
  • Rujnica(1)

5

 - hvala na ovako lijepoj sličici - naravno da se i vrganji mogu ogrnuti u pohani ogrtač  😋👋

Evo Fato i vrganji vole pohani ogrtač.. 👍

Nisam niti ja! 👍Hvala na isprobavanju!

Ovako je ispalo drugima