Moj profil

Pohovani smuđ

12
Pohovani smuđ

Ukusan i jednostavan za jesti

Ukusan i jednostavan za jesti

Sastojci

za
2kom smuđ ( oko 700 gr kom)
4 supene kašike palenta
1 kafena kašikica slatka mlevena paprka
po potrebi so

Priprema

1.

Smuđ je jedna od retkih riba koju vole i ljubitelji mrskih delicija.Ima jedinstven neutralan ukus, strukturu mesa sličnu kao oslić, iako je rečna riba ima malo kostiju kao većina morske ribe.Odličan je za pohovanje , za roštilj i za pečenje u rerni.

2.

Bitno je da riba bude sveža, zamrznuta riba se raspada kod prženje tako da je sveže pored boljeg ukusa mnogo zahvalnija za prženje.Ribu očistimo pažljivo od krljušti, iznutrica, odstranimo peraja,rep i glavu pa operemo mlazem hladne vode.Ribu potom dobro osušimo papirnim ubrusom i nasečemo na komade od oko 10 cm.Ukoliko se radi o većem smuđu komade treba narezati na manje potkovice od oko 2cm debljine ili na komade od 10 cm koji su raydvojeni kod kičme na dva zasebna parčeta.Riba se peče na srednje jakoj vatri kratko da dobije srednje jaku zlatnu boju na taj način ostaje sočna a ne previše masna.Ukoliko je meso predebelo a polovine se ne razdvoje možete presušiti ibu dugim prženejm ili pak može ostati sirova.

3.

Pre pečenja ribu zasečemo uzduž rebara na razmacima od oko 1.5 do 2 cm da bi ulje prodrlo u dubinu mesa i na taj način ono se brže termički obradi.Pre pečenja bogato zasolimo ribu spolja i u usečcima kao i u očišćenoj trbušnoj šupljini.Tako spremljenu ribu potom uvaljamo u mešavinu brašna sa svih strana( 100gr oštrog brašna,4 supene kašike palente, 1 kafena kašika mlevene slatke paprike)

4.

Ribu pržimo na maslinovom ulju za pečenje nikako ekstra devičanskom maslnovom ulju sa svih strana do srednje jake zlatne boje.

5.

Pre prevrtanja ribe lagano protresite sud da ulje bolje prodre u sve delove ipod ribe na taj način ako se riba imalo zalepia za sud ona će se odvojiti pa je možete lako prevrnuti na drugu stranu.

6.

Gotove parčiće vadite i ređejte bez preklapanja na tanjir oji ste obložili sa nekoliko slojeva papirnog ubrusa da što bolje upije višak ulja.

Posluživanje

Ribu prelite pre služenja limunovim sokom i ukrasite komadićima limuna a kao prilog polužite krompir salatu sa lukom i peršunom.

  • Riba(3)

21

Čestitam na RD!👍

Cestitam !

Cestitam na RD!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)