Moj profil

Postupak pravljenja ruze u 10 slika

159
Postupak pravljenja ruze u 10 slika

Za vas

Za vas

Sastojci

zica za ruze u bijeloj boji
gum paste
oblici za sjecenje latica u 3 velicine
oblici za sjecenje zelenog dijela ispod ruze :)
boja - koristila Ivory Shimmer Airbrush Color 45156
malo umucen bjelanjak za lijepljenje
kist za lijepljenje i ostali pribor po zelji
sorthening (crisco - all vegetable - biljna masnoca)

Priprema

1.

Dan ranije pravljenja ruze potrebno je napraviti unutrasnji dio - odnosno lopticu u kojoj je zabodena zica - malo presavijena na vrhu  (ja presavijem dva puta ) da se ne bi izvlacila. Ostaviti preko noci da se dobro osusi. Debljinu zice nisam mogla da odredim tako da sam koristila neku tanju, pa cu posle da razmisljam kako da ih ucvrsim da stoje na svom mjestu :) >

2.

Ovaj put sam koristila ovalno - konusni oblik za latice. Prije sam koristila obicne okrugle kojima sam izrezivala vanilice i suhe kolace. Moze se izrezati od debelog kartona oblik, i po njemu iscrtavati krugove, sjeci makazicama ili skalpelom, znaci pribor i nije nesto posebno neophodan.

Prije valjanja gum paste i sjecenja latica namazem ruke, sav alat i podlogu biljnom masnocom kako se gum paste ne bi lijepio za ruke, alat i podlogu.Gum paste treba razvljati sto tanje (ali ne pretanko da ne  mozes raditi sa njim). Ako ostane debelo, ruza se sporije susi, bude preteska i ne izgleda bas nesto prirodno.

Unutrasnji dio ruze obicno pravim u obliku konusa (cone) ali u ovom slucaju sam pravila potpuno okrugao. Namazati bjelancetom (prije sam koristila vodu ali bjelance je daleko lakse za raditi sa njim) okrugli unutrasnji dio ruze i staviti prvu laticu - sve latice prije lijepljenja malo preoblikujem alatkom sa okruglim vrhom, da lakse nadje svoje mjesto na unutrasnjem dijelu ruze. Prije sam uvijek ostavljala desnu polovinu ruze ne zalijepljenu kako bih dodala narednu laticu ispod ali ovdje to nisam radila u prva dva reda jer  nikako mi nije ispadao cvijet uredno i po mom ukusu. Znaci laticu po laticu sam lijepila prelazeci preko prethodne latice za jednu trecinu. U U prvi red sam stavila 3 latice izrezane najmanjim kalupom.

Drugi red latica takodje sam stavljala jedan preko drugog, takodje 3 latice rezane najmanjim kalupom.

3.

Sljedeca dva reda su uradjena sa kalupom srednje velicine, oblikujuci svaku laticu prije lijepljenja. Prvi red ima 4 latice, koje sam pocela da stavljam ispod - znaci kad zalijepim ladicu zalijepila bih samo lijevu polovinu, desnu ostaviti nezalijepljenu, tako kad stavljam sljedecu laticu stavim je za jednu trecinu ili cetvrtinu ispod prethodne latice, iduci ukrug dok ne zalijepim sve 4 latice odnosno svih pet u narednom krugu.

4.

Za ovu priliku samo sam pravila jedan krug velikih latica. U ovom trenutku bih popravila unutrasnje latice ako je bilo potrebno.

5.

Za zadnji  red latica, rub bih se trudila da oblikujem sto je vise moguce kako bi izgledale sto prirodnije.

6.

Ostaviti ih da se suse na predvidjenu spravicu ili na vjesalicu. Ja bih vjesalicu (ofinger za odjecu) kacila za luster u sobi koju ne koristim ( zbog toplote i svjetla) i tamo bih ostavljala da se suse.

7.

Obzirom da zeleni dio ispod ruze (calyx na engleskom) nisam zeljela bojiti u zelenu boju, bit ce boja ruze dodavala sam ga odmah na ruzu.

8.

Nisam ga ni oblikovala u sredini jer u stvari se nece ni vidjeti na ovoj torti. Premazati cetkicom umocenom u malo umucen bjelanjak i staviti da se susi do sutradan.

9.

Osusenu ruzu obojila sa Ivory Shimmer Airbrush Color 45156 koristeci airbrush (moj divni rodjendanski poklon od moja dva najbolja prijatelja - sestra i muz :) )

10.

Obojenu ruzu ostaviti da se susi preko noci, pa postupak bojenja ponoviti jos jednom i ponovo susiti 24 sata.

  • Dekoracija(10)
  • Dekoracije(8)
  • Fondan(3)
  • Ruze-dekoracija(2)
  • Ukrasavanje(2)
  • Dekoracii(1)
  • 1dekorisanje(1)
  • Dekoracija-ruza(1)
  • Fondant(1)

65

kreativno i spretno ❤️

Superrrr ;)

superiska,imamo i komresor isti😁

Ovako je ispalo drugima