Moj profil

Praline Grazie

40 minuta
282
Praline Grazie

Ovo je osnovni recept za praline punjene kremom od nekog kremastog likera: likera od jaja, Baileys-a ili sličnog likera. Recept posvećujem našoj DajaniD, mojoj učiteljici pralinarstva, kao neizmernu zahvalnost za sva iscrpna objašnjenja kako se priprema čokolada za praline, za moj prvi kalup za praline, za moje prve glatke, sjajne praline. Grazie, gracija!

Ovo je osnovni recept za praline punjene kremom od nekog kremastog likera: likera od jaja, Baileys-a ili sličnog likera. Recept posvećujem našoj DajaniD, mojoj učiteljici pralinarstva, kao neizmernu zahvalnost za sva iscrpna objašnjenja kako se priprema čokolada za praline, za moj prvi kalup za praline, za moje prve glatke, sjajne praline. Grazie, gracija!

Sastojci

Sastojci za 20 pralinica
150 g crne čokolade ili čokolade za kuvanje
Punjenje
100 g bele čokolade za kuvanje
3 kašike kremastog likera

Priprema

Ove praline su rađene sa Snecinim božanstvenim likerom od jaja, sa aromom burbon vanile. Mogu se raditi sa bilo kojim kremastim likerom tipa Baileys, Sheridan´s, Batida de Coco... Možete im dodavati bilo kakve tečne arome ili začine.
1.

Praline

2.

Ako prvi put pravite praline, prvo pročitajte Dajanina uputstva za temperiranje čokolade.

Ako imate termometar za čokoladu, belu čokoladu otopite i temperirajte po njenim uputstvima.

3.

Čokoladu sam pripremala bez upotrebe termometra.

Crnu čokoladu otopiti u mikrotalasnoj pećnici.

4.

Topila sam je na sledeći način: 40 sekundi na 60% snage, izvadila iz mikrotalasne, mešala oko pola minuta (skoro sva čokolada je bila u kockicama i skoro neotopljena, pa sam je kašičicom pritiskala uz tople zidove posude da se otopi makar površina kockica ). Zatim 30 sekundi na 60% snage, izmešala da se otopi koliko je moguće i na kraju još 30 sekundi na 60% snage. Nije u potpunosti bila otopljena, ali se mešanjem sva čokolada otopila (oko minut).

Kad se sva čokolada istopila nastavila sam mešanje kašičicom dok se nije prohladila do, otprilike telesne temperature (probati prstom - kad se ne možete odlučiti da li je smesa mlaka ili hladna, to je telesna temperatura). Trebalo mi je 2 - 3 minuta.

5.

U otvore silikonskog kalupa preneti pripremljenu čokoladu do oko 1/3 visine otvora. Četkicom povlačiti čokoladu od dna ka vrhu tako da u potpunosti premežate čitav otvor.

Ostavite na sobnoj temperaturi da upotpunosti očvrsne (potrebno je oko 15 minuta).

Za to vreme pripremite punjenje.

Punjenje
1.

Belu čokoladu otopiti na isti način kao i crnu (u mikrotalasnoj ili na pari). Možda će biti potrebno manje vremena za topljenje.

2.

Otopljenoj beloj čokoladi dodati dve kašike kremastog likera, dobro izmešati. Ako se stvore grudvice bele čokolade, na kratko vratiti u mikrotalasnu (10 sekundi na 60% snage) da se čokolada istopi. Umešati i treću kašiku likera.

3.

Ako je smesa topla, uz mešanje je prohladiti da bude lagano mlaka (vrela će otopiti crnu čokoladu - omotač praline, a skroz ohlađena je gusta pa se teško njome puni).

Puniti praline skoro do vrha (neka ostane 2 - 3 mm za "poklopac" od crne čokolade).

4.

Ostaviti praline na sobnoj temperaturi da se punjenje stegne (5-10 minuta u zavisnosti od sobne temperature).

Na letnjim temperaturama, većim od 23 stepena se moraju hladiti kratko u frižideru .

5.

Pošto će preostala crna čokolada za ovo vreme verovatno očvrsnuti, ponovo je lagano zagrejati da se otopi (10 - 20 sekundi na 60% snage).

Kašičicom nanositi preostalu crnu čokoladu da se zatvore praline. Kako otopljena čokolada nije tečna, već je konzistencije poput ređe nutele, poravnaćete površinu tako da okrećete kalup za praline u krug levo - desno, ne odižući kalup sa radne površine. Možda će vam biti lakše da kalup postavite ne neku tacnu i tacnu okrećete levo - desno.

6.

Ostavite ih na sobnoj temperaturi da u potpunosti očvrsnu (na letnjim temperaturama pre vađenja iz kalupa se moraju staviti na kratko u frižider). Potrebno je oko pola sata na temperaturi do 23 stepena.

7.

Čuvanje

Čuvati u zatvorenoj kartonskoj kutijici (npr. od bombonjere) na sobnoj temperaturi.

  • Praline(25)
  • Bombs(1)
  • Eggnog(1)
  • Praline-savjeti(1)
  • P(1)
  • Liker-od-jaja(1)
  • Chokolada(1)
  • Bombone(1)
  • Praline-s-bijelom-cokoladom(1)

35

Mogu. U tom slučaju bolje ih je praviti u korpicama od masnog papira, da se lakše izvade kada budu gotove.

Mogu li se praline raditi u mini papirnatim korpicama?

Pre bih rekla da je ovo prvo, jer csam cokoladu nanosila cetkicom, dakle nije bila suvise tecna, ni pretopla. Hvala u svakom slucaju.

Ovako je ispalo drugima