Moj profil

Prirodna germa

38
Prirodna germa

Ova germa čini cni kruh duži period svježim (do 4 dana). Takođe, kruh se veoma malo mrvi, što je inače karakteristika domaćeg crnog kruha.

Ova germa čini cni kruh duži period svježim (do 4 dana). Takođe, kruh se veoma malo mrvi, što je inače karakteristika domaćeg crnog kruha.

Sastojci

4,5 dl raženo brašno
4 dl voda

Priprema

1.

Priprema

1. dan 

U veću staklenu teglu stavite 2,5 dl raženog brašna i 2 dl vode. Promješajte sastojke dobro, poklopite teglu i ostavite da stoji.

2. dan

Nemojte ništa dodavati, samo par puta promješajte smjesu.

3. dan 

Dodajte u teglu 1 dl vode i 1 dl raženog brašna. Promješajte i ostavite da stoji.

4. dan

Opet dodajte 1 dl vode i 1 dl raženog brašna. Dobro izmješajte sastojke.

5. dan

Smjesa je spremna za korištenje.

Posluživanje

Ovu smjesu možete držati u frižideru i jednom sedmično dodavati po 1 dl vode i 1 dl raženog brašna. Time hranite germu i produžavate rok trajanja. Prije nego što prirodnu germu stavite u tijesto, odlijte iz teglu potrebnu količinu i ostavite pola sata da poprimi sobnu temperaturu.

  • Germa(2)
  • Kvasac(2)
  • Germa-prirodna(1)

8

  Moja  majka  i baba    ae oddeluvale  parce  od  testoto  za  lebot,  mu  dodava  voda  i  go  ostava  za  naredniot  den  dva tri  dena  za  mesenje drug  leb,  leb   milina

Jedna napomena, razlog zbog kojeg u kruh morate, pored prirodne germe, stavljati i običnu kupovnu germe jeste da je vaša prirodna germa još uvijek "mlada" i nema veliku sposobnost vrenja. Kako je budete "hranili" iz sedmice u sedmicu njena će se sposobnost vrenja povećavati, tako da ćete postepeno i smanjivati upotrebu kupovne germe. Tek nakon pet sedmica vaša prirodne germa će imati dovoljno snage da zamijeni kupovnu germu u potpunosti. To ćete primjetiti tako što će tečnost imati jak miris i puno balončića pri vrhu. Pišite o iskustvima, jer i ja sam početnik u ovom procesu.

Divno,vracamo se onome sto su radile nase bake kada su pekle hleb i kada smo zdravije ziveli...😍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Kruh - naš najdraži
zoja-gita

Kruh - naš najdraži