Moj profil

Provansalski gulaš

20 minuta
31
Provansalski gulaš

Ovo je recept za ljubitelje mesa i vina. Recept sa geografskim poreklom, kao i vino koje se koristi u pripremi. Sprema se dan ranije a jede se dan kasnije. Idealan za one koji kuvaju vikendom za sledeću nedelju. Može se i zamrzavati.

Ovo je recept za ljubitelje mesa i vina. Recept sa geografskim poreklom, kao i vino koje se koristi u pripremi. Sprema se dan ranije a jede se dan kasnije. Idealan za one koji kuvaju vikendom za sledeću nedelju. Može se i zamrzavati.

Sastojci

za
1,5 kg govedje plećke
3 češnja bijelog luka (češnjaka)
1 velika šargarepa (mrkva)
1 mala bio pomorandža, može i pola pomorandže
1 vezica peršuna i celera
150 g očišćenih crnih maslina
2 kašike paradajz pirea
2 kašike maslinovog ulja
1/2 l 'Côtes du Rhône' (crveno suvo vino)

Priprema

1.

Ovo su potrebni sastojci, mada se neki od njih koriste tek sutradan prilikom kuvanja. Priprema ovog jela ima 3 etape. 1. MARINIRANJE ; 2. KUVANJE ; 3. DODAVANJE MASLINA I MASLINOVOG ULJA.

* što se zeleni tiče, ja sam recept prilagodila našem podneblju pa koristim celer i peršun umesto ruzmarina, origana i timijana

2.

Vrsta mesa:  Potplećka – proteže se između vrata i rozbratne (deo ispod plećke). Protkana je masnoćom, pa je meso sočnije nego drugi delovi govedine. Upotrebljava za gulaše, đuveče, jela sa roštilja ...

3.

Iseckajte meso na kockice ca. 2x2 cm. Iseckajte ostale sastojke i oljuštite koru pomorandže. Pomorandžu pojedite :-), koru ostavite.

* količina kore može da se smanji ukoliko ne volite jak ukus i miris pomorandže. Može i samo malo kore da se narenda umesto da se koriste cele kore. To je sad stvar ukusa. 

4.

Stavite sve zajedno u posudu za mariniranje. Neka to bude staklena činija za salatu ili vatrostalna posuda. Bitno je da bude staklo. Svaka druga će poprimiti miris i boju vina. Dakle staklo! 

5.

Prelijte sve vinom, pomešajte da se sastojci prožmu.

6.

Hermetički pokrijte posudu folijom za čuvanje svežine i ostavite da stoji u frižideru 12 do 24 sata. Ja obično stavljam meso u marinadu oko podne i kuvam sutradan ujutru.

Dakle vidimo se sutra!

7.

Dobro jutro! Danas je novi dan, vreme da se pripremi naš provansalski gulaš....

8.

Izvadite iz frižidera vašu marinadu. Pripremite dve posude: 1.Ekspres lonac 2.običan manji lonac.

9.

Ugrejte ulje u ekspres loncu. Na vruće ulje povadite samo kockice mesa iz marinade. U drugi, običan lonac, sipajte marinadu i zagrevajte dok ne proključa. Za to vreme mešajte meso u ekspres loncu. 

10.

Sada dodajte vruću marinadu u meso, posolite, pobiberite, dodajte 2 kašike paradajz pirea, kuvajte 5 min i onda poklopite i zaključajte ekspres lonac. Kuvajte 1 sat i 30 min tako što ćete nakon jednog sata isključiti vatru i ostaviti da se kuva bez vatre na sopstvenoj toploti još 30 min dok se lonac ne stiša.

11.

Sada otvorite lonac, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i crne masline. 

Posluživanje

Može se jesti odmah, ali je najbolje sutradan! Uz ovo jelo možete popiti i ostatak vina :-) Služi se sa makaronama, krompirom, pirinčem, njokama .... kako ko voli i ima. Prijatno!

  • Meso(1)
  • French-food(1)
  • Gulaš(1)

6

Ko ima priliku da nabavi zelen timijana, ruzmarina, origana ili neku drugu mediteransku kombinaciju, dobiće izuzetno provansalski jelo sa svim čarima podneblja odakle dolazi i ovaj recept. U tom slučaju sve treba da se veže u vezu u kuva se tako zavezano da bi se moglo izvaditi pre jela. Mediteranske biljke su drvenaste i kad puste aromu treba da se izvade. Nikako ih ne seckati i mešati sa jelom!

Podeliću i svoje iskustvo u vezi sa korom od pomorandže. Ja i suprug volimo ukus pomorandže u ovom receptu i kad kuvam samo za nas, kuvam i kore. Gulaš dobije ukus na pomorandžu. Naša deca ne vole jak ukus i miris pomorandže, pa za njih samo mariniram sa korama i izvadim ih pre kuvanja. Dakle ne kuvam kore. 

Baš tako! Kuva se u stvari sve vreme, ekspres lonac kuva sve dok se ne stiša. Dakle prvo jedan sat sa upaljenom vatrom i još 30 min sa ugašenom vatrom. 😉 Moraću to da pojasnim u receptu, to je dobro pitanje!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)