Moj profil

Prvi jelovnik za klince

4
Prvi jelovnik za klince

Još uvijek kod mene na vratima kuhinjskog ormara stoji prvi jelovnik koji sam sastavila za mog sina. To mi je bila neka osnova. Pravu hranu treba uvoditi polako, namirnicu po namirnicu, da se organizam navikne na probavu. Svako dijete je drugačije. Jela trebaju biti jednostavna i od lokalnih  namirnica.

Još uvijek kod mene na vratima kuhinjskog ormara stoji prvi jelovnik koji sam sastavila za mog sina. To mi je bila neka osnova. Pravu hranu treba uvoditi polako, namirnicu po namirnicu, da se organizam navikne na probavu. Svako dijete je drugačije. Jela trebaju biti jednostavna i od lokalnih  namirnica.

Sastojci

meso piletina, puretina ili teletina
povrće krumpir, mrkva, tikvice, korabice
žitarice riža, kukuruzna krupica
mahunarke grašak,leća, grah, mahune
ulje maslinovo, suncokretovo

Priprema

1.

Nudite djetetu jednu namirnicu tjedno ili u razmaku od minimalno pet dana. To će biti period dovoljan da se pokaže moguća osjetljivost na pojedinu vrstu hrane, a nećete biti u dilemi o kojoj se namirnici radi i moći ćete reagirati na vrijeme izostavljanjem te namirnice iz djetetove prehrane.

2.

Najbolje je djetetu pripremiti svježi obrok. To sam lako činila kuhajući u malom lončiću. Od svake vrste mesa sam uzela jednu šniclu,pa je podjelila i napravila male paketiće. Te paketiće bih zamrznula,i uvijek imala pri ruci.

3.

Na žličici ulja, dinstajte meso po želji,na pola dodajte povrće i kuhajte dok ne omekani. Ne bi trebalo soliti, ili samo mrvicu.

4.

Kašice je najbolje napraviti domaće, bilo koje povrće se izmiksa u pire da dijete lakše pojede. Za veću hranjivost, dodati malo ulja ili mlijeka.

5.

"Žuti griz"  je postao omiljeno jelo i kad su klinci porasli. U mlijeku se zakuha palenta, sa malo šećera, gustoće po želji. Kad su bili manji i pili griz na bočicu, pravila sam rijetko, sad jedu žličicom,pa napravim gušće. Više ga vole od pšeničnog griza,a i puno je zdraviji :)

Posluživanje

Danas je lako doći do recepata i informacija (tablica) kada koju namirnicu treba uvesti u prekranu djeteta. Poslije prve godine, djeca mogu jesti svu hranu, osim ako na nešto nisu alergična.

Najbolji su mi bili savjeti od starijih, daj mu konkretno neka se jača( imao je tad 3,5mjeseca), posoli - bljutavo je, ništa mu neće biti od malo čokolade....Odgovarala sam da ima vremena, život mu je tek počeo, najest će se i slanog i slatkog i konkretnog kad za to dođe vrijeme. Neka se organizam polako navikne na hranu.

  • DJECA(1)

16

Ljubi ga majka kako je sretan. Ja nemam decu i ne mogu govoriti iz ličnog iskustva, već na osnovu onoga što sam viđala u okruženju. Naročito mi se svidela rečenica da je domaće domaće i da deca mogu sve da jedu posle godinu dana, sem ako na nešto nisu alergična. Imala sam ja prijateljicu koja je napravila detetu slavlje za drugi rođendan i ništa malom nije dala da jede od spremljenog, jer je on Bože još mali, rano je. Umesto toga mu je davala gotove bljutave kašice za decu od godinu i po dana. Kosa mi se dizala na glavi, ali je nisam mogla urazumeti. I mleko mu je rađe davala od vode, jer je zaboga mleko zdravije. Eto zato su korisni ovakvi članci. S durge strane od drugih prijatelja mala sa 2 godine je već sama imala u rukama parče hleba sa paštetom i razvila se u prelepu devojku. Eto ja toliko. Živela mala deca i pametne i vredne majke.

Milpet, Nocturnina ideja je super, nađe se puno savjeta iz prve ruke... 👋

Ljiljana04 i Anka1955, kad sam počela istraživati ishranu za prvo dijete, imala sam puno dilema- držati se provjerenog ili novog. Više sam se na kraju oslonila na instinkt,i izabrala neku sredinu. Nisam hranila klince sa 4 mjeseca grahom i kobasicom,ali im nisam branila ni da sa 10 mjeseci liznu čokoladu. Uvijek sam gledala hraniti ih sa namirnicama koje rastu u našem kraju.

Renata 19,  Mives, Zamis29, Cora i Coka1973... puno pozdrava 👋 Hvala na lijepim riječima. Momak mi je narastao do ramena i ove jeseni ide u školu 🙂

Kakva fotka 😍Med medeni ! ❤️  🤗

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)