Moj profil

Punjena pečena guska

180 minuta
17
Punjena pečena guska

Dosta mi je više božićnog purana/purice pa sam si obećala nabaviti – gusku. I nabavim je (skupo) i krenem u potragu za receptima, mislim si: lako ću pronaći, pa Hrvatska je nekada bila bogata guskama, kad ono fiasco, nađem 3-4 recepta za tako lijep komad guskice. Stoga mislim da će ovaj recept rastjerati sivilo pomanjkanja…

Dosta mi je više božićnog purana/purice pa sam si obećala nabaviti – gusku. I nabavim je (skupo) i krenem u potragu za receptima, mislim si: lako ću pronaći, pa Hrvatska je nekada bila bogata guskama, kad ono fiasco, nađem 3-4 recepta za tako lijep komad guskice. Stoga mislim da će ovaj recept rastjerati sivilo pomanjkanja…

Sastojci

za
Perad
1 guska cca 2,50 kg
Nadjev
1 kom jetrica, želudac i srce guske
cca 15 dag salo guske
1 mala glavica luka
po 1 žličica vlasca, majčine dušice,peršina
50 dag skuhanih i očišćenih kestena
po potrebi sol/Vegeta i papar
Premaz
10 dag maslaca

Priprema

1.

Skuhajte u slanoj vodi i ogulite 50 dag kestenja, tako da ostanu bijeli bez zaštitne kožice.

2.

Gusku očistite od ponutrica (stavite ih sa strane), unutrašnjost guske prebrišite čistom bijelom krpom te posolite ili natrljajte Vegetom i malo popaprite.

3.

Za nadjev, prvo izrežite i otopite salo guske, dodajte sitno skosanu glavicu luka i malo vlasca. Popržite, zatim dodajte sitno izrezani želudac i srce. Kada je prženo dodajte usitnjena jetra kojima dodajte skosani peršin, posolite i popaprite, pa sve dobro promiješajte vilicom. Sada dodajte ranije oguljene kestene; oni će upiti masnoćuu iz nadjeva; umiješajte ih lagano da se što manje zdrobe.Pospite majčinom dušicom. Sada je nadjev gotov pa ga kušajte i dodajte soli ili papra, po ukusu.

4.

Ispunite unutrašnjost guske nadjevom i zašijte otvor bijelim koncem. Svežite krila i batake uz tijelo. Premažite gusku tanko maslacem i stavite u veću posudu za pečenje. U dobro ugrijanoj pečnici dovoljno je po 20 minuta za svakih pola kg guske, to znači da vrijeme pečenja ovisi o težini guske.

5.

Gusku je potrebno češće podlijevati manjim količinama kipuće vode, da bi se otopila masnoća uz rubove posude. Također je treba zalijevati ovim umakom okrećući je sa svih strana. Ako ne želite da umak bude mastan, pokupite žlicom suvišnu količinu i odložite za mazanje kruha npr.
Kad je guska pečena, odšijte otvor, žlicom izvadite nadjev i posložite ga u obliku piramide na pladanj a uokolo poredajte ukusno izrezano meso. Prelijte sve s nekoliko žlica umaka a ostatak poslužite posebno.

Posluživanje

Poslužite kao glavnu zakusku za Božić ili ranije, za Martinje. Kestena se može naći kao gotov proizvod u zamrzivačima pa se nećete trebati posebno mučiti čisteći ih.
Evo kako je to divno ispalolidici

  • Guska(4)
  • Kesten(2)
  • Svečana jela(1)
  • Slana-jela-guska(1)
  • Guska-patka(1)
  • Božić(1)

7

  Jusufe, Jusufe, kad se ide raditi neko jelo sa skupljim namirnicama onda recept valja čim bolje proučiti i upotrijebiti svoje (pred)znanje ukoliko postoji. Što je i kako je POVRŠINA ostala ili postala neprobojna? Koža guske? Ako ste pekli perad na srednjoj temperaturi i još je češće polijevali mješavinom masnoće i vode nema šanse Jusufe da koža pregori. Ona je eventualno mogla pocrniti da ste je pekli na previsokoj temperaturi i predugo? Iako baš ne preporučam, mogli ste upotrijebiti alu-foliju ili jednostavno sniziti temperaturu. Što se tiče zadnje rečenice, pa sad, tamo negdje je nadjev u sirovom obliku i uguran!? A o tome se razmišlja prije, kao i kod riblje drače,netko to očisti a bome ima onih kojima to uopće ne smeta. 

Neka je sa srećom, Davore. Sve najbolje....

Odlican vam je recept , pravimo za Bozic ja i moja sosa, pozdrav i sretan Bozic.

Davor

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)