Moj profil

PUTANESCA SA PASTAMA !

30 minuta
4
PUTANESCA SA PASTAMA !

Pravi Taljan bi mi rekao da je to svetogrdje i ja se slazem s njima, ali ovdje ima milon vrsti pasta od svega i svacega, pa tako i od maslina i incuna i ja skuhao putanesku sa pastama i uopce nije losa....

Pravi Taljan bi mi rekao da je to svetogrdje i ja se slazem s njima, ali ovdje ima milon vrsti pasta od svega i svacega, pa tako i od maslina i incuna i ja skuhao putanesku sa pastama i uopce nije losa....

Sastojci

za
Kg. 0,5 Spageta
Zlice 2 Paste od crnih maslina
Dcl. 0,5 maslinovog ulja
Reznja 6 Cesnjaka
Zlicice 1/2 Ljute drobljene crvene paprike
Salica 1 Frisko naribanog parmezana
Zacini 1 zlica soli i 1/4 zlicice bibera.
Zlice 2 Paste od incuna
Zlice 2 Kapara
Zlice 3-4 Usitnjenog persinovog lista
Listova 5-6 Svjezeg bosiljka (usitniti)
Lit. 0,5 Sok od paradajza

Priprema

1.

Najbolje je unaprijed pripremiti sve sastojke, a dok se bavite sugom ili saftom, stavite kuhati spagete u posoljenu vodu, kako bi ih odmah cim su gotovi

2.

Na maslinjaku proprzite cesnjak i cim zamirisi dodajte paste od incuna i crnih maslina, te malo,prodinstajte i zatim stavite paradajz sok,persin, kapare,sol, biber i crvenu papriku. Promjesate i na laganoj vatri neka se krcka desetak minuta.

3.

Tada ubacite kuhane spagete i dolijte malo vode u kojoj su se kuhali, promjesajte i servirajte toplo uz obavezno obilato naribanog frisko parmezana.

Jelo posluzite uz zelene salate.

8

as ti hvala na trudu volim cuti ovakove price, a znadem iz iskustva kad sam bio mali klinac, frendice moja mame , njih je bilo sestero, cijelo jutro su pile kavu iklafrale kod jedne od njih, a mi klincu smo im isli u ducane po "spizu". i Onda su na brzaka nekaj skuhale i muzevima se zalile kako su se namucile ici u kupovinu , cuglati doma, kuhati dva sata pokraj sparheta jos i pospremiti stan , a muzevi su sve to "progutali" i nisu imali poima kaj se i kako "muce" njihove zenice na klafranju i kavici.

Puno pozdrava !

Na jugu Italije u mnogim paštama ne ide parmezan, jer ga nisu imali. Koristili su zato dobar ovčji sir ili npr. na Siciliji kačkavalj (cacciocavallo). Parmezan , maslac i vrhnje su bili jako skupi i stoga ih ne nalazimo u tradicionalnim kuhinjama juga. Dolaze tek kasnije ali uvijek sa dosta izbirljivosti. Slana riba, poput inćuna i srdela nekako ne podnosi sir.

Putanesca ili kako joj je pravo ime "vermicelli (jedna vrsta špageta) na kurvin način" spada u "siromašne" pašte (ili kako ja rado kažem kuhinja u kojoj je pravo "bogatstvo siromaštva"). Legenda kaže da se kuhala u "kažinima" ili javnim kućama - i kuhinje su tamo očito bile posebno privlačne. Druga legenda kaže da su ih kuhala žene kada su dolazile iz "štetnih" izleta - budući da su za pripremu umaka i pašte trošile svega desetak minuta, muževi su bili dvostruko prevareni. Bilo kako bilo, legende su bajne kao i ova pašta.

Rado bi ovo konzumirala, s parmezanom ili bez njega.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)