Moj profil

Rapsodija od borovnica

85

... sladoledno-kremasto-voćno-jogurtasto osvježenje …

... sladoledno-kremasto-voćno-jogurtasto osvježenje …

Sastojci

za
Za sladoled/kremu(pjenicu)
400 ml jogurta od borovnice
200 g borovnica
200 ml sl. vrhnja za šlag (po želji za kremasti sladoled)
1 limun/limeta (sok)
40 ml likera od borovnice (borovička) ili drugog po želji
Umak od borovnica
1 čaša 2 dl ili 200 ml
1/2 čaše vode
2/3 čaše šećera
1 čaša borovnica
malo (oko 15 ml) borovičke ili nekog drugog likera

Priprema

1.

Sladoled/krema(pjenica)

2.

Za jogurtasti sladoled blenderom ili štapnim mikserom usitnite borovnice (u kašu ili krupnije kao ja). Pomiješajte jogurt i šećer u prahu te vanilin-šećer, dodajte sok od limuna/limete i liker i na kraju usitnjene borovnice. Stavite u posudu koja se dobro zatvara; zamrzavajte 2 sata, izvadite i dobro mikserom izmiješajte. Ponovno stavite u zamrzivač i pustite da se smrzne do kraja. Prije posluživanja neka odstoji desetak minuta.

3.

Za kremasti sladoled učinite sve kao za jogurtasti sladoled samo još u smjesu od jogurta dodajte čvrsto utučeno slatko vrhnje. Njega nije potrebno miješati nakon dvosatnog zamrzavanja.

4.

Ovo je i odlična smjesa za kremu ili pjenicu. Napravi se sve kao za kremasti sladoled (čak možete dodati i više sl. vrhnja – kao i jogurta), a u sve još umiješajte želatinu ( 6 listića ili 1 paketić bijele mljevene želatine – postupiti po uputstvu na pakiranju). Stavite u hladnjak da se krema poveže na 2-3 sata.

5.

Umak od borovnice

6.

Sladoled ili kremu možete preliti ovim predivnom umakom: u posudi zakuhajte vodu i šećer, dodajte borovnice i liker i pirjajte oko 3 minute. na kraju umak izmiksajte da se voće usitni. Tko ne voli komadiće voća, može umak procijediti kroz sito.

Posluživanje

Umijesto borovnica možete koristiti bilo koje drugo voće. Tada prilagodite i voćni jogurt odabranoj vrsti voća. Ako nemate voćni jogurt, može i običan, pa možete povećati količinu voća. Razne su kombinacije.

  • Sladoled(16)
  • Icecremic(1)
  • Borovnice(1)
  • Borovnica(1)
  • Sladoledi-parfei-i-kupovi(1)
  • Jogo(1)
  • Sosovi-i-umaci-slatko(1)
  • Ice-box(1)
  • Slatko-sladoled-borovnice(1)

26

Hvala ti od srca draaga moja, raduje me da ti sviđa slajo !!! ❤️❤️❤️

Stavit ću slike s 2 varijante voća i jogurta.

1. varijanta: kupine i jogurt od šumskog voća

2. varijanta: nektarine, dinja i jogurt od breskve

Sve je servirano na voćnoj salati za koju tek moram staviti recept jer je to moj original 🙂

Draga Tamara, recept je fantastičan. Molim te dodaj u tekst negdje da od te količine izlazi točno 1 l. Ja sam radila i provjerila. Budući da imam stare kutije od Quattro sladoleda od 1650 ml, radila sam mjeru i pol i izašlo je točno 1,5 l. Sinoć smo ga konzumirali nas 4-ero uz moju famoznu voćnu salatu koju moram staviti gore i ubili smo se. Stuštili smo 1 l sladoleda odjednom. Jako je fini okus. Vesna i ja smo se složile da se sladoled može raditi sa skoro svakim voćem i pripadajućim voćnim jogurtom. Pusa i hvala

Ovako je ispalo drugima