Moj profil

Ražani slavski kolač

150 minuta
26

Svake godine pravim slavsku pogaču, volim da petljam sa tijestom i uživam u slavskoj atmosferi. Svaki put se trudim da bude drugačija, ili izgledom, ili sastavom. Ove godine sam je radila od mješavine pšeničnog i ražanog brašna.

Svake godine pravim slavsku pogaču, volim da petljam sa tijestom i uživam u slavskoj atmosferi. Svaki put se trudim da bude drugačija, ili izgledom, ili sastavom. Ove godine sam je radila od mješavine pšeničnog i ražanog brašna.

Sastojci

500 g bijelog pšeničnog brašna
200 g integralnog ražanog brašna
mrvica šećera
125 g otopljenog biljnog margarina
tople vode da se zamijesi mekanije tijesto

Priprema

1.

Za pripremu svih vrsta dizanih tijesta trebalo bi odvojiti dovoljno vremena. Ono se mora raditi bez žurbe, u prostoriji u kojoj nema promaje i gdje je temperatura oko 25 stepeni recimo.

2.

Dakle, uobičajeno: pomiješati sve suve sastojke i dodati ulje, margarin i uz dodavanje tople vode zamijesiti mekanije tijesto. E sad, kad pravimo to mekanije tijesto, pogotovu ako je od mješavine brašna, ono uvijek, htjeli ne htjeli, bude nekako pomalo ljepljivo. Ako krenemo da dodajemo brašno, postoji opasnost da krajnji rezultat bude suva ili tvrda pogača, što ne želimo. Ja na to umiješeno mekano i još uvijek pomalo ljepljivo tijesto dodam dvije kašike ulja, dakle preko njega, pa ga onda rukom lijepo umijesim i nit se lijepi, nit je suvo, nego taman! Kad nadođe, ovo tijesto izgleda ovako

3.

Pošto je udvostručilo zapreminu, tijesto jednom premijesimo u posudi, ostavimo još jednom da nadođe i onda slavski kolač ukrašavamo po želji.

4.

Ja sam podijelila tijesto na tri kugle, veliku, manju i najmanju. Pa tu najmanju na još četiri kugle jednake. Teško ću opisati postupak, ali recimo krenula sam sa idejom od sašaiolja za Pogaču cvet, pa sam prvi i drugi dio odradila kao kod nje, u sredinu stavila tri loptice i onda one krake od prvog razvaljanog dijela, uvrćući ih oko ose, vratila do centra. Četvrta manja kugla je bila podijeljena na kuglice, koje sam poređala duž ivice. Nije bilo šansi da slikam postupak, masno, ljepljivo, uh! :D

5.

Premazala otopljenim margarinom, posula susamovim i lanenim sjemenkama, stavila u okrugli kalup kome se bočna stranica skida da nadolazi i pekla sat vremena u šporetu na drva. Kolika je tamo bila temperatura, ne umijem reći, ali da sam pekla u električnom, pekla bih na 200 stepeni.

6.

Tek pečenu pogaču izvaditi iz kalupa, umotati u dvije čiste krpe i staviti u najlon kesu da se tako prohladi. Tako će biti mekana.

Posluživanje

Dosta od mene za danas.
Ljubi vas zmaja! :)

  • Slavski-kolac(4)
  • Posno(2)
  • Posna-pogaca(2)
  • Pogača(2)
  • Cesnica(1)
  • Razano-tijesto(1)
  • Razana-pogaca(1)
  • Slavsko-zito-i-kolaci(1)
  • Pogaca-posna(1)

12

I meni su najljepse pogace sa mjesavinama brasna…

#6 hvala na opseznom sveiscrpnom opsirnom sveobuhvatnom sazetom slikovitom objasnjenju :D

em milo, em drago :)))))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)