Moj profil

Riba na grill-tavi

15 minuta
66

Ovo je više podsjetnik nego recept kako doma ispeći ribu a da ima malo gušta od gradela

Ovo je više podsjetnik nego recept kako doma ispeći ribu a da ima malo gušta od gradela

Sastojci

za
4 brancina ili neke druge ribe
može i: češnjak, peršin, kopar…

Priprema

1.

Ribu očistimo, operemo, dobro osušimo, pa je zarežemo na par mjesta da se bolje ispeče, lagano je namažemo uljem i začinimo.

2.

Grill-tavu premažemo uljem, po potrebi kuhinjskim papirom upijemo višak masnoće da ne bi jelo umjesto pečenoga bilo prženo. Idealno bi bilo da se koristi maslinovo ulje začinjeno ružmarinom.

3.

Na dobro zagrijanoj tavi brancina pečemo sa svake strane po oko pet minuta, a jedno minut – dva i na trbuhu. Pri kraju ga pospemo listićima ružmarina koji bi trebali dodati aromu koju kod gradelavanja imamo premazivanjem grančicom ružmarina.

4.

Za vrijeme pečenja ribu ne premazujemo uljem da ne bi došlo do prženja, nego je prelijemo dobrim maslinovim uljem kada je gotova.

Posluživanje

Svježoj morskoj ribi svaki začin je čisti višak, ali tko voli po želji okus može dodatno obogatiti nasjeckanim češnjakom, peršinom, koprom…

Efekt gradela iz pećnice.

  • Riba(9)
  • Cool-isprobano(1)
  • Sve-5(1)
  • Brancin(1)
  • Riba morska(1)
  • Riba-grill-tava(1)
  • Lchf-riba(1)
  • Isprobano-luli(1)

11

Super savjet!

Trebate povući ribu nekoliko puta lijevo desno po rebrima tave da se napravi tanki sloj i da se kožica malo zapeče, onda se neće lijepiti. Ribu je dobro prije pečenja pošpricati limunom, jer njegov sok veže riblje meso u cjelinu pa neće dopustiti da se riba tokom pečenja raspadne. Isto vrijedi i za ribu na žaru. 😁

Ja nisam nikako zadovoljna pečenjem ribe na grill tavi. Meso i povrće je super, ali ribu ne znam dobro ispeći. Imam grill tavu sa keramičkom površinom, bila je prilično skupa, ali nikako da naučim kako peći ribu. Naime, odmah mi se zalijepi (bez obzira da li premažem uljem ili ne), tako da se koža odlijepi. Probala sam na slabijoj vatri, pa mi je uz kost meso bilo polusirovo, a ostatak mesa se raspadao (pekla sam male ciple i osliće). Već sam očajna jer ne mogu shvatiti što radim krivo. Ima li kakav dobar savjet (temperatura tave, premazati tavu uljem ili nešto drugo)?

Hvala unaprijed

Ovako je ispalo drugima