Moj profil

Riža s limunom (nimbu ćaval)

30 minuta
3

Idealna riža za ljetne izlete. Glavni začin nimbu ćavale je limun; zato pripazite da ne povećate količinu ostalih začina.

Idealna riža za ljetne izlete. Glavni začin nimbu ćavale je limun; zato pripazite da ne povećate količinu ostalih začina.

Sastojci

350 g basmati riže ili neke druge dugo-zrnate riže
1 žlica masla ili biljnog ulja
1 1/2 žličica gorušice
1/2 žličice rimskog kumina
5 listova curry-a
1 štapić cimeta (dug 5 cm)
1 zelena ljuta papričica, nasjeckana
825 ml vode
2 žličice soli
1/2 žličice kurkume
4 žlice limunova soka
2 žlice maslaca
1 limun narezan na 8 kriški
5-6 grančica peršina

Priprema

1.

Operite rižu u hladnoj vodi, pustite da se namače 15 do 20 minuta i procjedite. Za to vrijemezagrijte maslo ili biljno ulje na srednjoj vatri i dodajte kumin, gorušicu, listove curry-a i cimet. Kada kumin promjeni boju, dodajte ljutu papričice i na kraju rižu.

2.

Pržite rižu 2 do 3 minute, stalno mješajući. Kada zrna postanu pozirna, dolijte kupuću vodu i pustite da vrije koju minutu. Ako želite žutu rižu, u vodu dospijte kurkumu. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte bez mješanja oko 18 minuta ili dok riža ne upije vodu.

3.

Skinite poklopac i odstranite komadiće cimeta. Poprskajte rižu limunovim sokom i pospijte komadićima maslaca. Kuhajte je otkrivenu 2 do 3 minute. Na kraju dodajte sol i lagano promješajte vilicom. Ukrasite svaki tanjur kriškom limuna i listićima peršina.

  • Bez-mesa-ribe-jaja(1)
  • Riža(1)
  • Curry(1)

1

Baš mi se sviđa

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)