Moj profil

Roštiljanje u pećnici

14
Roštiljanje u pećnici

Izvrsna zamjena za pravu stvar...Pikantno, kao i uvijek kod mene...

Izvrsna zamjena za pravu stvar...Pikantno, kao i uvijek kod mene...

Sastojci

oko 1500 g mesnatog carskog mesa
2 žlice sambal oelek paste
4 žlice roštilj umaka (BBQ sauce)
1 žlica Worcestershire umaka
1 žlica himalajske soli
150 ml prošeka
1 žličica dimljene crvene paprike

Priprema

1.

Rebra poprečno presijecite satarom na tri dijela ako ste kupili carsko meso s kostima, ali meso nemojte rezati. Meso u komadu stavite kuhati u dosta posoljene vode s nekoliko listova lovora. Kuhajte oko 45 minuta do sat vremena.

2.

Ostavite da se ohladi pa rasijecite na manje komade. Preporučujem da rebra uklonite u ovom koraku, osim ako niste teški ovisnici o glodanju kostiju. 

3.

Pomiješajte sambal oelek pastu, roštilj umak, himalajsku sol, češnjak, dimljenu crvenu papriku, prošek i Worcestershire umak.Ravnomjerno utrljajte marinadu u meso sa svih strana. Složite u posudu, prelijte s malo ulja i zatvorite. Ostavite da se marinira preko noći u hladnjaku.

4.

Marinirano meso obavezno izvadite dosta ranije iz hladnjaka da se temperira. Zagrijte pećnicu na 225°C. Imate na raspolaganju dvije opcije za roštiljanje: ukoliko imate lim za pečenje mesa s izdignutom rešetkom, možete koristiti njega, a ako ga nemate, koristitie originalnu rešetku iz pećnice ispod koje stavite plitki lim ta pečenje. U lim za pečenje (u oba slučaja) stavite vodu. Voda će omogućuje ravnomjerno zagrijavanje, sprječava isušivanje mesa i ne dozvoljava da masnoća koja kapa z mesa izgori. 

5.

Na zagrijanu rešetku stavite marinirano meso i pecite dok ne dobije lijepu boju. Okrenite meso i zapecite i donju stranu. Brzina će ovisiti o karakteristikama vaše pećnice i dostupnosti specijalnih programa za pečenje.

  • Lunch-is(1)
  • Meso-carsko-meso(1)
  • Barbe(1)

5

moremoje, nije pregorjelo, nego marinada (BBQ umak i Worcestershire umak posebno, jer su gotovo crni) daje jako tamnu boju na mjestima gdje se zadržala na površini 😁 

Branka, Sambal oelek pasta, je zapravo mljevena svježa ljuta crvena paprika (feferoni, chili) s dodatkom soli, šećera i malo octa. Može se kupiti gotova ili napraviti u kućnoj radinosti (ima recepata i na Coolinarici). Umjesto himalajske može i obična sol, a i s ostalim se sastojcima može improvizirati. 

Nisam probala himalajsku so, ne znam šta je ta nekakva sambal oelek pasta, ali postupak sa kuhanjem prije nego se stavi peći vidjela sam i čini se dobar, marinada mi se sviđa, u nedostatku navedenih sastojaka može se vjeruje improvizirati, a meso izgleda baš kao da je pečeno na roštilju 🙂

čini mi se da je malo pregorjelo ili ??

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)