Moj profil

Royal icing, part 4 – cipkasta tortica

63
Royal icing, part 4 – cipkasta tortica

Ovo je vise postupak za ukrasavanje, moze za bilo kakvu tortu (posto tortica nije nova ne stavljam recept), bitno samo da su torta i royal icing na sobnoj temperaturi kad pocnete i da je suvo vreme. Ako je lep suv dan ide brzo, ako nije onda je ziva muka.

Ovo je vise postupak za ukrasavanje, moze za bilo kakvu tortu (posto tortica nije nova ne stavljam recept), bitno samo da su torta i royal icing na sobnoj temperaturi kad pocnete i da je suvo vreme. Ako je lep suv dan ide brzo, ako nije onda je ziva muka.

Sastojci

Ukrasavanje
roze fondant
beli fondant
rice paper (jestivi skrobni papir)
prasnici za cvetove (optional)

Priprema

1.

Recept za royal icing sam stavila ranije ovde
i ovde.

2.

Za cvet na vrhu torte koristite cvrsto umucen royal icing, i napravite cvetice (nekoliko za rezervu) na poledjini silikonske korpice ili metalne modlice oblozene folijom ili non-stick papirom. Cvet pripremiti minimum dan ranije, ako nije suvo vreme onda dva dana ranije, treba duze da se osusi. Napravljeni ukrasi od royal icing mogu da stoje jedno nedelju dana (mozda i duze, ali duze nisam probala) u air-tight kutiji na sobnoj temperaturi. Dobro osusene cvetove odvojiti pazljivo od podloge, i zatim u sredinu cveta staviti malo royal icing, sacekati da se napola osusi i onda zabosti prasnike. Ako nemate gotovih prasnika, mozete ih napraviti od royal icing kad pravite cvetove i onda poboti osusene prasnika u dopola osusenu tackicu royal icing u sredini cveta.

3.

Tortu prekriti roze fondantom i donju ivicu prekriti dekorativnom granicom od belog fondanta. Za gornju povrsinu torte, razvaljajte fondant malo deblje i isecite krug nesto veci od gornje povrsine torte. Zatim od jestivog papira isecite dva kruga iste velicine, zalepite ih sa malo secernog sirupa i na kraju zalepite odozgo fondant. Svrha papira je da se ivica od gornje povrsine ne savija.

4.

Ostavite malo da se prosusi, i onda pocnite da pravite male lukove od royal icing sa strane, ovako . Za lukove treba malcice redji royal icing nego za cvetove, takozvani soft peak.
Za prvih 1-2 reda ja sam radila na konzervi da se bolje osusi i onda prebacila na torticu. Jako je bitno da sacekate da se prethodni red osusi pre nego sto pocnete sa sledecim redom. Za drugi red, pravite lukove spajajuci centre lukova u prethodnom redu, ovako ali da se ne dodiruju susedni lukovi (jedan pored drugog, ali ne jedan preko drugog na spoju) inace se lakse prekinu niti. Dok cekate da se osusi prethodni red, mozete ukrasiti vrh torte, na slici je ukraseno tackicama i listovima za podnozje cveta. Pre nego sto se listovi osuse, zalepite cvet u sredinu. Polako nastavite sa cipkom sa strane, red po red. Sto je suvlje vreme, brze ce ici, ali za ovo treba strpljenja (ali rezultat vredi).

  • Dekoracije(5)
  • Royal-icing(3)
  • Ukrasi(2)
  • Alek(2)
  • Torte(2)
  • Dekoracija-torti(1)
  • Fondan(1)
  • Dekoracija-alek(1)
  • Glazura-secerna(1)

11

NICE CAKE😉

Prekrasno…

Odlično…

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)