Moj profil

Ruska salata

28

Jedno od prvih sećanja na novogodišnje praznike, pored jelke i poklona, je ruska salata na svečanoj trpezi :) Bilo je nemoguće da je ne bude i ne poznajem nikoga ko je više-manje ne voli :) 

Jedno od prvih sećanja na novogodišnje praznike, pored jelke i poklona, je ruska salata na svečanoj trpezi :) Bilo je nemoguće da je ne bude i ne poznajem nikoga ko je više-manje ne voli :) 

Sastojci

za
2-3 šargarepe (mrkve) srednje veličine, 2-3 krompira srednje veličine, 150 grama zaledjenog graška, 150 grama praške šunke u komadu, 2 jaja, 150 grama kiselih krastavaca, oko 400 g majoneza, sok od 1/2 limuna, 1 kaf. kaš. senfa, so ukoliko je potrebno
Količina salate nije prevelika, pa prema prilici povećati mere.

Priprema

1.

S godinama je osnovni recept doživeo izvesne modifikacije, pa bih se na njih osvrnula. Prvobitna kombinacija sastojaka u Olivier salati je bila daleko od ove, nama poznate, ali i ono što je odavno poznato na ovim prostorima izgleda da nije svakome :) Kisela pavlaka se nikad ne stavlja u rusku salatu. U salatu"mimoza", koja je po sastavu slična - da, ali u rusku salatu ne. Pileće meso nije obavezno, šunka jeste. Ali, šunka, a ne salama i parizer. Bezmesna varijanta ruske salate zove se francuska salata. Ni u jednoj vaijanti se ne dodaje kukuruz. 

Majonez možemo da napravimo sami, ili da kupimo kvalitetan industrijski, recimo, Thomy. Uz majonez možemo dodati senf i sok od limuna. Lično, ne volim kad u ruskoj salati ima previše majoneza, ali to su finese koje se doteruju na kraju, svako prema svom ukusu.

Povrće se ne seče u secku (Chopper-u) ili blenderu, već oštrim nožem na kuhinjskoj dasci. 

PRIPREMA:

Oprati i oljuštiti šargarepu i krompir, pa ih staviti u hladnu, posoljenu, vodu. Kada voda bude proključala smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta, a zatim dodati zamrznut grašak. Neka bude tek toliko vode da pokrije povrće, pa shodno tome dodati, ili odliti vodu. Kuvati na tihoj vatri dok povrće ne bude omekšalo, ali nikako ne bi trebalo da se raspadne. Zato je važno često bocnuti, na primer čačkalicom, krompir i šargarepu, pa skloniti s vatre na vreme. Ocediti vodu i ostaviti povrće da se sasvim ohladi.

Tvrdo skuvati dva jajeta. Kada se budu ohladila, oljuštiti ih. 

Iscediti limun.

Spremiti veću činiju i u nju staviti na kockice isečene šargarepu i krompir. Neka kockice budu veličine graška. Nije obavezno da salati dodamo sav skuvani krompir i šargarepu, pa napraviti procenu na licu mesta. Iseći 2/3 povrća, recimo, a ostatak dodati kasnije. 

Preliti sokom od limuna i nežno promešati.

Dodati deo graška. Iseći kuvana jaja na kockice slične veličine prethodnim, pa i njih staviti u činiju.

Iseći komad šunke na kockice, opet slične veličine prethodnim, a zatim dodati isečenom povrću i jajima.

Dodati kisele krastavce, posušene na kuhinjskoj hartiji, pa isečene na kockice. 

Dodati deo majoneza i senf. Lagano sve izmešati. Naizmenično dodavati preostalo povrće, ukoliko je potrebno, i ostatak majoneza. Tako ćemo napraviti prihvatljivu gustinu salate.

Kiseli krastavci su slani, majonez je posoljen, povrće smo kuvali u slanoj vodi, pa je vrlo izvesno da nam so u salati neće biti potrebna. Ipak, probati, pa doterati ukus.

Poklopiti činiju, pa salatu ohladiti u frižideru.

2.

...

3.

...

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Kiseli krastavci(1)
  • Probala-mives(1)
  • Sok-od-limuna(1)
  • Majonez(1)
  • Jeftino(1)
  • Lako(1)
  • Senf(1)
  • Sargarepa(1)

5

👍

🙂 hvala

@ Lina-mandarinsDa, znam kako se pravi u Rusiji ova salata i znam da je drugačije 🙂 Zato sam naglasila da se ovaj recept odnosi na naše podneblje, a Rusima svaka čast na njihovoj salati 🙂

Kuvano meso (svinjsko) u "našoj" ruskoj salati nije uobičajeno na ovom podneblju, izuzev piletine, katkad.

Grašak - nebitno je da li je iz konzerve ili zaledjen, važno je da je dobro skuvan, a da se ne raspada. Konzerve, dapače, izbegavam. No, ko hoće i voli neka izvoli 🙂

Majonez - napisala sam da se stavlja prema ukusu. Ko može da izmeša punu činiju sastojaka s 2-3 kašike majoneza, odlično 🙂 Mogu i ja da stavim popola majonez i pavlaku, ali to ne bih nikada predstavila kao recept za rusku salatu, jer se u ovoj salati pavlaka ne koristi. S druge strane, senf i sok od limuna su uobičajeni sastojci domaćeg majoneza, a daju finu notu salati i uz fabrički majonez.

Nema šta da ti oprostim, iznela si svoje poglede 🙂

@ nlisice ...hvala 🙂

Ovako je ispalo drugima