Moj profil

Šahovski keksi

44

Zanimljivi i fini keksići kojima će se svi veseliti.

Zanimljivi i fini keksići kojima će se svi veseliti.

Sastojci

Bijela smjesa
50 g maslaca
2,5 žlice šećera
1/2 jaja (umućenog)
100 g brašna
Crna smjesa
50 g maslaca
2,5 žlice šećera
1/2 jaja (umućenog)
85 g brašna
15 g kakaa

Priprema

1.

Bijela smjesa

Pjenasto umutiti maslac sa šećerom. U posebnoj posudi umutiti jedno jaje i pola jaja dodati maslacu i šećeru. Zatim dodati brašno i par kapi vanilije i mješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Oblikovati ju u kvadar dug otprilike 15 cm, zamotati u prehrambenu foliju i staviti u frižider.

2.

Crna smjesa

Radi se isto kao i bijela. Znači, pjenasto umutiti maslac sa šećerom, dodati drugu polovicu umućenog jaja, zatim brašno, kakao i par kapi vanilije. Mješati dok se ne dobije kompaktna smjesa, oblikovati u kvadar iste veličine kao i bijela smjesa, zamotati u foliju i staviti u frižider.

3.

Sad ide nešto možda komplicirano, pošto nisam slikala postupak izrade šahovnice. Ali nije teško. :)

Izvadite obje smjese iz frižidera nakon što crna odstoji pola sata u frižideru. Ako mislite da su premekane, može se staviti na kojih 10 min u škrinju. I jednu i drugu režete po dužini da dobijete 3 dijela. Sada zamjenite srednji dio, tako da bijeli stavite na crni i poklopite s crnim, dok crni stavite na bijeli i poklopite s bijelim. Opet trebate imati formirani kvadar (bijelo, crno, bijelo i crno, bijelo, crno). Zamotati u istu foliju i u frižider na 15 min. Nakon 15 min izvaditi obje smjese i opet rezati na 3 dijela koje se zamjene. Naravno, režete crnu i bijelu stranu sada, ne tamo di su spojene. Sad je formirana šahovnica. Opet zamotati u foliju i staviti u frižider na 15 min. Za to vrijeme upaliti pećnicu da se dobro zagrije i pripremiti 2 tepsije s papirom pa pečenje. Izvadite jednu smjesu i režite kekse na debljinu kojih pola centimetra, možda i tanje. Posložite na tepsiju i peći 15 min. Tako i drugu smjesu isto. Ostaviti da se ohlade.

Dobar tek! :)

Posluživanje

Odlično pašu uz kave, kapučina i stale napitke.

  • Keksi(3)
  • Keks(1)
  • Kapucino(1)
  • Sah-kockice(1)
  • Kava(1)
  • Kolači(1)
  • KOLAČIĆI(1)
  • Keksići(1)

5

nažalost nije isto... pravim danas moje, a jednom prilikom isprobam i ove

davno pravila nešto slično... odoh pogledati je li isto... ako je pravim danas

Hvala vam. 😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)