Moj profil

Salata od pečenih crvenih paprika, upute za pečenje i zamrzavanje

62
Salata od pečenih crvenih paprika, upute za pečenje i zamrzavanje

Najbolje ih je ispeći na roštilju, ali u nedostatku istog, mogu se peći na ploči el.štednjaka ili u pećnici.

Najbolje ih je ispeći na roštilju, ali u nedostatku istog, mogu se peći na ploči el.štednjaka ili u pećnici.

Sastojci

Količine su proizvoljne:
crvene mesnate rog paprike
po želji aceto balsamico ili vinski ocat

Priprema

1.

Pečenje paprika:


Paprike oprati, malo skratiti peteljku, ali nikako do kraja i dobro posušiti.

Najbolje ih je peći na roštilju.

Ako se peku na ploči el.štednjaka, onda ploču ugrijati na najjače, staviti onoliko paprika koliko može stati i peći dok sa svih strana ne pocrne, brzo to ide. Prevrtati ih držeći za peteljku, nikako bosti vilicom.

Ploča se lako očisti abrazivnom stranom spužvice, samo je treba pustiti da se potpuno ohladi.

Ako se peku u pećnici, lim dobro obložiti papirom za pečenje pa složiti paprike.

Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći 1 sat i 15 minuta, ovisno o pećnici. Okretati ih da ravnomjerno dobiju boju sa svih strana.

Moj savjet: Da se na limu ne stvore zagorene naslage od sokova što ih paprike ispuštaju, dno i bočne strane lima potpuno obložiti papirom za pečenje ili Al-folijom. Ako se lim ne obloži dobro, sokovi će procuriti sa strane papira i lim će opet dobiti zagorene naslage.

Svaki put kad se paprike okreću, posušiti tekućinu koju su ispustile papirnatim ubrusom tako da paprike ne plivaju u tekućini i manja je vjerojatnost da sokovi procure ispod papira.

2.

Čišćenje i zamrzavanje:


Čišćenje: Pečene paprike izvaditi u zdjelu i poklopiti poklopcem ili pokriti prozirnom folijom. Neka se paprike tako ohlade, lakše će se guliti.

Ako će se paprike odmah koristiti, onda ih prije guljenja pri dnu zarezati iznad zdjele u kojoj su se hladile i uhvatiti sok koji iscuri. Njime se poslije preliju začinjene paprike.

Oguljene paprike mogu se začiniti tako u komadu, bez čišćenja sjemenki i peteljki ili filetirane.

Filetiranje: Ohlađene i oguljene paprike staviti na dasku i uzduž, po sredini, napraviti rez nožem. Odvojiti filete i očistiti od sjemenki.

Savjet: S vremenom sam otkrila kako najlakše očistiti sjemenke sa fileta paprike. Prvo na dnu zarezati sve paprike i uhvatiti sok u zdjelu. Onda oguliti i skinuti vrh paprike sa peteljkom. Paprike prerezati uzduž popola, pa "oprati" u njihovom soku koji smo uhvatili u zdjelu. Dovoljno je papriku jednom provući kroz sok i sve će se sjemenke isprati.

Zamrzavanje: Cijele, neoguljene paprike stavljati u vrećice za zamrzavanje, u svaku onoliko koliko je dostatno za jedan obrok. Kad se odmrznu, jako brzo i lako se ogule, u jednom potezu, puno lakše nego kad se tek ispeku. Začiniti isto kao i netom pečene.

Filetirane paprike ocijediti pa složiti u vrećicu za zamrzavanje.

3.

Salata od pečenih paprika:

Paprikama oguliti kožicu (ako su friško pečene, prije guljenja uhvatiti sok) i poslagati na servirni tanjur, onako u komadu, bez čišenja sjemenki i peteljki. Posoliti, popapriti, posuti protisnutim češnjakom pa politi maslinovim uljem i sokom od paprika koji smo uhvatili prije guljenja.

Dobro ohladiti i poslužiti.

Ja paprike ne polivam acetom, odnosno vinskim octom, pustim da svatko sebi začini po želji.

4.

Salata od pečenih paprika i feta sira:

Uz sve gore navedeno, paprike posuti izmrvljenim feta sirom, a onda politi maslinovim uljem. Soliti pažljivo jer je feta sir slan.

5.

Pečene paprike sa kiselim vrhnjem:

Očistiti kožicu i sjemenke, papriku izrezati na šire trakice, posoliti, popapriti, dodati protisnut češnjak, malo nasjeckanog peršina, čašu kiselog vrhnja (na jedno 5-6 izrezanih paprika) i promiješati.

  • Paprike(2)
  • Prilozi(1)
  • Salata(1)
  • Paprike-pecene(1)

11

Ovu salatu sa belim lukom, pravim kao i ti.👋

Sa roštilja su definitivno ukusnije, a ovo sa neoguljenim paprikama ću napraviti.

Uskoro će vreme i kod nas za paprike, dok smo živeli u stanu, obavezno je bilo pečenje paprike u rerni i sa alu folijom i nikad se nisu morali ribati plehovi, ali od kako smo u kući, obavezno ih pečemo na roštilju,ostavimo u šerpi zaklopljene i kad se ohlade pakujemo u kesice po koliko komada hoćemo, ali ih ne ljuštimo. Kad se odmrznu, toliko se brzo i lako oljušte,mnogo lakše nego kad se tek ispeku.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)