Moj profil

Samonikle šparoge na salatu

7
Samonikle šparoge na salatu

Ako tko iz vlade slučajno čita recept izjavljujem da nisam brala na području državnog vlasništva. Za one koji nisu upućeni , mora se plaćati sve ono što raste milošću božjom na državnim prostorima.

Ako tko iz vlade slučajno čita recept izjavljujem da nisam brala na području državnog vlasništva. Za one koji nisu upućeni , mora se plaćati sve ono što raste milošću božjom na državnim prostorima.

Sastojci

rukovet samoniklih šparoga
3 - 4 jaja ( ja sam koristila 3)
kvasina ( ja koristim jabučnu)

Priprema

1.

Iskoristite lijep i sunčan proljetni dan da se nadišete čistog zraka, protegnete udove ( morate vratiti dobru formu jer bliži se ljeto)  naravno napunite sve baterije pozitivnom energijom i pronađite glavne sastojke za zdravu proljetnu salatu. Dobro pazite gdje berete da ne platite kaznu.....

Naravno možete kupiti i na pijaci..cijena rukoveti ( manje od moje na slici) je oko 20- 25 kn ( momentalno).

2.

Nakon povratka kući bacite se na pripremu koja je vrlo jednostavna i brza.Šparoge očistite tako da odvojite tvrde dijelove biljke. Meki dio mora pucati kad se lomi rukom ( to je nekih par cm od kraja).Iskidajte na komadiće 3 - 4 cm te dobro operite. Dok čistite šparoge stavite kuhati jaja ( količina po želji) te vodu za šparoge.

3.

Od mekog dijela odvojim vrhove šparoga na jednu hrpicu i nju stavljam zadnju kuhati jer su oni mekani i ne treba im više od 2 - 3 minuta da budu gotovi.

Nakon što je voda proključala stavim komadiće stabljike i kuham nekih par minuta, a zatim vrhove šparoga još 2- 3 minuta.

4.

Dobro procijedite, dodajte izrezana kuhana jaja te začinite solju, paprom, maslinovim uljem i kvasinmo po ukusu. Dobar vam tek!

Posluživanje

Želim samo napomenuti ovo

Američki Nacionalni Institut za Rak je potvrdio, da je šparoga najviša na ljestvici testirane hrane po količini glutationa, koji se smatra jednim od najjačih ANTIKANCEROGENA I ANTIOKSIDANSA.

Ako ga koristite kao lijek...

Šparoge prije upotrebe treba skuhati pa su konzervirane šparoge upotrebljive isto kao i svježe. Kuhane šparoge  mikserom izmiješajte u pire pa ga stavite u hladnjak. Bolesniku dajte 4 pune jušne žlice pirea 2 puta na dan - ujutro i navečer. Pire se može razvodniti i piti kao topao ili hladan napitak. 

  • Šparoge(1)

7

Moje omiljeno jelo!

I mi beremo i bljušt, isto je dobar. Kod mene muž služi kao logistika a ja se zavlačim po grmlju 😌

Tako je ...mi uvijek beremo jedno i drugo samo zovemo ih kuke..za taj naziv nisam čula. U svakom slučaju dobro je znati👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)