Moj profil

Samosir – gačanski samokis

131

SIR bez ikakvih dodataka osim samog mljeka zato i ima naziv samosir na način kako se radio u Gackoj dolini.
Recept se je prenosio s koljenana koljeno i kisalo se u glinenom loncu ali ja sam kisala sa kvasom od kiseline od prije za ovaj recept.

SIR bez ikakvih dodataka osim samog mljeka zato i ima naziv samosir na način kako se radio u Gackoj dolini.
Recept se je prenosio s koljenana koljeno i kisalo se u glinenom loncu ali ja sam kisala sa kvasom od kiseline od prije za ovaj recept.

Sastojci

3 l mljeka svježeg

Priprema

1.

Mljeko pomuženo nekuhano (u ovom slučaju sam radila od kupljenog mljeka iz trgovine i nisam ga kuhala). NE TRAJNO MLJEKO mora biti svježe. Mljeko pokrijemo krpom i neka stoji.

2.

Drugi dan na površini se stvori vrhnje koje poberemo žlicom i spremimo u zdjelicu i stavimo na hladno Kolaž slika 1 .

3.

Mlijeko ostavimo stajati još jedan do dva dana da se samo po sebi ukiseli. Posudu s kiselim mlijekom stavimo na kraj peći da se malo ugrije kako bi se od samokisa odvojila voda.. Sad ljeti je dovoljno vruće i dovoljno je da bude na toplom i ono se odvoji od vode koja se pretvori u finu sirutku.

4.

Sve istresemo u platnenu vrečicu i pustimo da se cijedi najmanje jedan dan. Ocijeđeno istresemo iz vrečice i dodamo ostavljenu vrhnju i izmješamo Pogledaj i daljni postupak kolaž 2. Dobijemo istovremeno i Sirutku možemo iskoristiti za zdrav napitak pun proteina a možemo napravit i napitak kao od sandrine Vita napitak sirutka uopće nije kisela finog je okusa.

5.

Sir je odličan za namazati za kruh za sirne namaze ali on je poseban jer se sam od sebe napravi bez ikakvih dodataka. Dobijemo od 3 l. mlijeka cca 45-50dag finog sira.

Sir se može raditi sa dodatkom octa od Mary1  ili sa limunom  recept od Semy

6.

Evo kolaž slika i postupak postupak faza 1 kao i postupak faza 2 kako je gore opisano i redni brojevi su ..Iako su to zapisi iz bakine tekicei nisam radila sir ovo je prvi put da sam isprobala od kupljenog mljeka i ja sam se oduševila a i moji ukućani su zadovojni finoćom okusa. Znam da ću ga raditi češće jer sam se i sama iznenadila kako je ovaj sir odličan…a isprobala sam mnoge sireve sa ovih stranica koji su isto jako dobri…

ISPROBANO Hvala ti Ivonab na isprobavanju i strpljenju
Hvala marijanada na povjerenju i isprobavanju kaže jednostavno i jako fino

7.

Na gackom čakavskom dijalektu treba 3 litre friškog pomuženog mlika stavi u lonac,pokretavijolon i pušći da stoi. Drugi dan na vrv skoči slaka na dva prsta debelo i una se pobere žlicom ća. Ostavi se još edan dan ili dva dana stat, već prema tomu eli vrime teplo ili je studenije, da se mliko prokisa samo po sebi na zraku. Kad se vidi da se mliko prokisalo, lonac se metne s kraja na šparket da se podgrije, ne smi jako, a nikako da bi zakuvalo, i da se samokis podili od vode. Sve se salije u vričicu na rog i metne cidit kaj basa najmanje edan dan. Gotovo je kad prestane kapat. Istrese se iz vriće, pomiša sa slakom i gotovo je. *Samokis (samosir) se more sam ist s kruvom, više ga žene rabidu za ća speć* *Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.

  • Sir(23)
  • Domaci-sir(4)
  • Cool-isprobano(1)
  • Isprobano-by-anka-1955(1)
  • Domaci-sirevi(1)
  • Sir-domaci(1)
  • Jogurt(1)
  • Sir-s(1)
  • Home made(1)

46

Eto hare  mi ga zovemo samosir...imamo škripavac, grušelina sir za štroklje od krave kad se oteli...dobije mlado tele onda se rade štroklje..(lički štrukli)..lp..i hvala na javljanju.❤️

da da, ovaj sir je zvan mladi sir kod nas, i naravno da je najbolji za pite, dorucak itd itd...

I sirutka  i sir su super bez ikakvih dodataka Pozz!!!🙂