Moj profil

Šaran u rašljama

120 minuta
27

Šaran u rašljama specijalitet je slavonsko-baranjske kuhinje i po mnogima najveća gastronomska poslastica ovog područja.

Šaran u rašljama specijalitet je slavonsko-baranjske kuhinje i po mnogima najveća gastronomska poslastica ovog područja.

Sastojci

za
1 šaran (veličine 2-2,5 kg)
2 žlice soli
2 žlice vegete
1 žlica ljute mljevene paprike

Priprema

1.

Za ovo jelo potreban nam je šaran između 2-2,5 kg.
Šarana očistimo, odstranimo mu škrge i iznutrice te ga rasporimo uz kičmu na dva dijela. Zatim ribu operemo u vodi i osušimo.

2.

Rašlje na koju ćemo staviti polovicu šarana pravimo od ravne lijeskove šibe koju raskolimo po pola te mekom žicom pričvrstimo šarana pri dnu i vrhu.

3.

Ribu nasolimo i natrljamo vegetom i ljutom mljevenom paprikom. Od kičme prema dolje napravimo par zareza nožem(dugi 10 cm) kako bi se šaran bolje topio ukoliko je masniji. Ostaviti tako napacanog šarana da odstoji sat-dva.

4.

Naložimo vatru (po mogućnosti jasen), a kad se stvori dovoljno žara i dima šarane zabodemo u zemlju no dalje od vatre kako se ne bi prepekli već lagano grijali.  Nakon 15-ak min grijanja stavljamo šarane bliže žari, a prvo pečemo vanjsku stranu šarana (dio s kožom) da ne bi došlo do raspadanja mesa. Tako pečemo 50-ak min.

5.

Prema vatri okrećemo unutarnju stranu šarana te tako pečemo još sat vremena ali svakih 20 min okrećemo stranu. Dakle, unutranju stranu pečemo 40 min,a vanjsku još 20.

6.

Šaran je gotov kad se iscjedi masnoća te poprimi lijepo crvenkasto-smeđu boju. Otprilike je to oko dva sata no to bnaravno ovisi i od kvalitete i količine žari. Najvažnije je da šarane ne stavljamo na otvoreni plamen već isključivo na žar i to uz dovoljan razmak kako ih ne bi nabrzinu prepekli.

7.

Želio bih napomenuti kako ovo jelo iziskuje puno truda, volje i prakse. Ako vam ne uspije od prve ne odustajte, s vremenom ćete postati majstori :)

Posluživanje

Polu odmah nakon pečenja skidamo na pladanj te po želji posipamo prelijevom od sitno narezanog češnjaka s peršinom i maslinovim uljem. Kao prilog možemo poslužiti krumpir salatu te naravno dobro ohlađeno slavonsko ili baranjsko bijelo vino :)

  • Riba(1)

18

@ ljsaban1:Biber ne izgori?A bijeli luk u prahu je odvratan.To je uvreda za tako dobru ribu ako vec bijelo onda friski!!!!!!

👏👍😀bravo

Imam ribnjake i slažem šarana na rašljama, ulovljenog odmah iz vode, bez paca jer mi riba ne smrdi po mulju, ali baš nikad ne stavljam vegetu, stavljam sol, papar i ako je potrebno tko voli malo češnjaka u prahu, vegeta zagori ribu, isto kao i roštilj, odmah ga konzumiramo bez upotrebe ulja i dodatnih primjesa :), to je na podravski :))))