Moj profil

Sardina od dimljene rečne ribe

30

Još jedan recepat starih dunavskih alasa. Ko voli ribu, dimljeno meso, a neljubi koščice, naći će se u ovom receptu. Kao meze, ili brz obrok, čak se da preraditi u ukusnu paštetu. Probajte!

Još jedan recepat starih dunavskih alasa. Ko voli ribu, dimljeno meso, a neljubi koščice, naći će se u ovom receptu. Kao meze, ili brz obrok, čak se da preraditi u ukusnu paštetu. Probajte!

Sastojci

10 kila ribe Najbolje vrste ribe su: škobalj, štuka, šaran, mrena, bolen.
1,5 do 2 l suncokretovog ulja
sol, biber, lovor, kim... Eksperimentisao sam i sa mešavinama smrznutog povrća....odlično je bilo.
Dosta slobodnog vremena i volje. Bez ovog, ništa.

Priprema

1.

Pa otprilike treba vam oko 10ak kila bele ribe po izboru, za 10ak tegli ovog delikatesa. Posao je ogroman, ali takva je i nagrada. Dakle..... riba se očisti i izfiletira. Usoli se i pospe češnjakom i pusti da odstoji 24 časa.

2.

Dalje.......posle 24 časa, riba se ostavlja 10ak sati da se malo prosuši, pa se dimi na 2 dima. Hladan dim, bukovina.....ili nešto aromatičnije, što da ne.  Dovoljno da uhvati taj šmek. Posle dimljenja, iseče se na trakice recimo 2x10cm i slaže u tegle, što gušće, uz dodatak kima, bibera u zrnu i lovora. Ko voli naravno. Dodavao sam ponekad i majčinu dušicu, timijan, origano, bosiljak, razno povrće.....

3.

Evo ovako nešto. Opet kažem, što gušće, manje će se ulja potrošiti.Ulje preporučujem, klasika, suncokretovo....Mislim da je najstabilnije, zbog dužine pečenja i temperature. Kasnije ga možete procediti, sačuvati, pa peći ribu u njemu.....otvorićete sasvim novu dimenziju ukusa. Trebaće vam oko 1,5 do 2 litra.

4.

Poslažite tegle u tepsiju i nalijte ulje, da dođe neki cm preko ribe. Ostavite malo, da se ulje lepo rasporedi, slegne i popuni. Ako treba, dolijte još malo, važno je da je u svakom momentu ulje preko ribe i ubacite u rernu, preko noći najbolje. 10 sati minimum, ali bolje 12, na temperaturi od.....e sad ovde je malo zeznuto, zavisi od rerne do rerne, recimo 110 c bi bilo idealno. Ulje mora da radi u teglama, ali ne da ključa, nego...... najsličnije je da uporedim sa mineralnom vodom, kao balončići da idu prema vrhu.

5.

Ok, evo ga, posle 10 sati spremno je za zatvaranje i odlaganje. Zaista može da traje par meseci. Mada retko izdrži toliko, pojede se već za 3 nedelje....To jest,ako se uzdržavate ;))))

Nedajte da vas pokoleba ovih 10ak sati u rerni! Zato i kažem, ostavite preko noći, jeftina je struja, a i neradi rerna svih 10 sati, max 3 ili 4 sata, zbog termostata. Ko ima peć na drva tipa -Smederevac- još i bolje. Eto....pitajte ako treba još nešto.

Posluživanje

Riba se vadi iz tegli pažljivo, ocedi od viška ulja i slaže na tanjir , na postelju od seckanog luka. Brusketi, peršin i limun se podrazumevaju, kao i hladno, belo, presečeno.....ili čisto.....kako ko preferira. Nije baš prava hrana ako izlazite među ljude kasnije ;)))

  • Zimnica-riba(2)
  • Posno(1)
  • Sardina-od-dimljene-recne-ribe(1)
  • Riba-dimljena(1)
  • JELA OD RIBE(1)

8

Nekad da, pitao sam ljude što si prave na veliko i za prodaju, kažu isto, nekad da, nekad ne. Možda je do vrste ribe...ako je masnija...Možda je do kakvoće ulja....Temperature.....Uglavnom, ne utiče na okus.

Ako saznaš šta je pre mene, napiši 😁

Pozdrav,

Dali ti se stvara bjela masa na dnu tegli prilikom pecenja u rerni? Ne mogu da provalim, da mi se to ne stvara. U prodaji sto imas kod ribara absolutno  je cisto.

Toma

ovo je odlična stvar,samo treba ulov

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)