Moj profil

Sarma od friskog kupusa

22
Sarma od friskog kupusa

Sarma-Jelo tradicije i djetinjstva

Sarma-Jelo tradicije i djetinjstva

Sastojci

400gr mljevenog mesa(kod mene je junece)
1 casa(srednja) rize
1 galavica friskog kupusa
1 glavica luka
1 kasikica Vegete
1 kaskica bibera
malo presuna(kod mene je suhi)
malo soli

Priprema

1.

BARENJE KUPUSA:

Friskom kupusu izvrtjeti korijen i staviti ga u kljucalu vodu(korisitite veliku serpu)pustiti da kuhaju 1-2min...onoliko dugo da se prvi listovi bez poteskoce mogu odvojiti od glavice.Izvaditi kupus na vecu tepsiju ,odvojiti sto vise listova (paziti da ne pucaju) , te ponovo vratiti u serpu sa kljucalom vodom i ponavljati postupak dok ne skinemo sve listove(sa onim , bas, malim listovima je teze raditi pa njih ne trebate ni skidati).

Kad su listovi poskidani ,oni jos uvijek nisu dovoljno mekani da bi se mogli savijati, tako da ih sad treba pojedinacno vracati u kljucalu vodu na jos par minuta.

Paziti da se ne prekuhaju, tad bi se raspadali i ne bi se dali motati.Ja u velikoj serpi spustam po tri lista u jednoj turi.

listove vaditi na tepsiju i pustiti da se malo ohlade.Ako su listovi veci onda se mogu dijeliti na dva dijela s tim da se sredina , onaj tvrdi, dio uklanja.Ako su listovi mali onda ih ne treba dijelit (sredinu malo utanjiti)

2.

NADJEV:

Meso pomijesati sa navedenim sastojcima.Ja licno ne przim luk vec ga samo isjeckam na sto sitnije.Rizu  ne prokuhavam , vec je stavljam doobro opranu direktno u meso.

3.

PUNJENJE:

Staviti list na dlan ruke.Na vrh lista stavljati mjesavinu sa mesom(od prilike jednu kasiku).Jednu stranu lista prevratiti prema mesu i motati.Kad je zamotano do kraja ,drugu stranu lista ugurati u sarmu.

4.

Gotove sarme redati  u serpu ,zaliti sa malo vode i pustiti na tihoj vatri da kuhaju.(ja dodam i jednu govedju kocku za supe,nije obavezno)

5.

Mnogi izmedzu sarmi redaju suho meso (ja rijetko jer mi se tad gubi miris kupusa)

6.

Nakon nekih 40 min .kuhanja,sarmu zaprziti....

7.

ZAPRSKA:

Zagrijati ulje u tavi,dodati dvije kasike brasna malo uprziti pa dodati kasikicu crvene paprike.Sve to izruciti u serpu sa sarmama i cekati da jos jednom prokuha.

8.

gotove...

  • Sarma(2)

30

Cestitam

Čestitam na R D!

Cestitam  !

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)