Moj profil

Sarma od kiselog zelja - baza je recept Ivanke Karačić

18
Sarma od kiselog zelja - baza je recept Ivanke Karačić

Uz recept prilažem i fotku stranice iz originalne kuharice ''Domaća kuhinja'' izdanje 1985. i mamin rukopis sa postupkom. Pišem recept za sebe i u mjerama za 10 većih sarmi.

Uz recept prilažem i fotku stranice iz originalne kuharice ''Domaća kuhinja'' izdanje 1985. i mamin rukopis sa postupkom. Pišem recept za sebe i u mjerama za 10 većih sarmi.

Sastojci

800g mljeveog miješanog mesa
100g riže Arborio ili neke druge okruglog zrna
100g suhog špeka ( sitno narezanog )
1 jaje ( veće )
20g soli
papar i crvena paprika po ukusu
1 veća glavica kiselog zelja
300g suog mesa ( 3 komada ) ili kobasica
Za zapršku:
2 žlice masti ili ulja
50ml domaćeg kuhanog paradajza

Priprema

1.

Prvo ispržiti kockice špeka na malo masti. Ubaciti u sirovo mljeveno meso. Zatim na toj masnoći staklasto ispržiti kockice luka. Dodati mljevenom mesu. Smjesu s mesom posoliti, popapriti, dodati crvenu papriku, jaje i rižu ( može se prethodno malo prokuhati ili glazirati na masnoći ). Sve dobro izmiješati.

2.

Od glavice zelja otrgnuti listove, malo ih isprati pod vodom da ne bude prekiselo, odrezati im debelo rebro, na svaki list staviti otprilike 2 žlice nadjeva i uviti od debljeg dijela lista prema vrhu lista. Izabrati za rolanje 10 najljepših većih listova. Nakon što se čvrsto zarola, krajeve samo ugurati u meso s obje strane. Preostalo lišće ( ono vanjsko, eventualno potrgano,  i ono manje iz sredine glavice ) narezati ili cijelo staiti pola na dno posude, a polovicom poslije pokriti sarme. Ja ne potrošim cijelu glavicu da mi ne bude previše zelja.  

3.

Slaganje sarmi u inox posudu s debelim dnom promjera 24 cm. Na dno prvo staviti narezano zelje da skroz pokrije dno posude, na zelje staviti komade suhog mesa ili kobasice, zatim posložiti sarme jednu do druge. Najbolje je kad je jedan red sarme. Sarmu pokriti preostalim zeljem. Naliti vode da bude dobro pokrivena i staviti kuhati.

4.

....ja sam prekrila sarme cijelim listovima da mi ne bude previše ''kašasto'' sve skupa na kraju:)

5.

Nakon oko sat vremena napraviti zapršku. Na ulju popržiti na smeđe brašno, maknuti sa vatre, dodati malo slatke paprike, promiješti, doliti vodu i paradajz umak. Preliti preko sarme i kuhati barem još sat vremena ( ukupno 2 sata ). Za vrijeme kuhanja sarmu ne miješati, ni prevrtati, nego samo posudu nekoliko puta protresti.

Posluživanje

Po želji poslužiti uz pire krumpir ili samo kruh...

U slikama sam stavila slikanu stranicu iz kuharice i mamin rukopis. Mama je zaključila da je puno lakše uvijati sarme kad se radi sa sirovim mesom jer se ništa ne rasipava, a budući da se kuha minimalno 2 sata, stvarno nije potrebno unaprijed termički obrađivati  kako je navedeno u originalnom receptu....

  • Sarma(2)
  • Gotveni-jadenja-sarma(1)

23

Iskreno, imala sam sreću pa mi se i svekrvino kuhanje poprilično sviđa. Baš se veselim njenim klasičnim ručkovima, nema restorana u koji bih radije išla. Pojedem neku štrudlu za predjelo i samo čekam i upijam mirise iz kuhinje😁

Svi odrastemo s okusima i mirisima doma, ma koliko voljeli isprobati nešto novo, vraćamo se dobro poznatim sjećanjima. Zato mame kuhaju najbolje. 😍👍😋

Kužim u potpunosti  ...žena se prilagodi i onda navikne i prihvati novo ''normalno'' . Pa kod mene doma se sve radilo na domaćoj masti. MM je mast smrdila i otkad smo se upoznali ja sam skoro skroz prešla na ulje. Tada je ionako bila fama da mast nije zdrava. Sad polako pokušavam pomalo vratiti neke stvari na miješano...a i maslinovo ulje baš puno koristim, a kod mojih se to uopće nije koristilo

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)