Moj profil

Šećerna srca

16
Šećerna srca

Slatka, jestiva dekoracija

Slatka, jestiva dekoracija

Sastojci

400 g šećera Iili više, ovisno o broju boja koliko želite)
4 žličice (ili više) bjelanjka
boja za hranu
rezač za kolače
podloga za valjanje (silpat ili silikonska podloga)
pleh obložen silpat ili pergament papirom

Priprema

1.

Uspite 100 g šećera u posudu. Dodajte malu količinu bojila (koristila sam crvenu) i temeljito miješati. To će biti vaša najtamnija boja. Dodajte više ako je potrebno dok ne postignete željenu boju.

2.

Sada dodajemo jednu žličicu bjelanjka i miješamo dok smjesa ne izgleda poput mokrog pijeska. Budite oprezni da ne dodate previše tekućine ili ćete otopiti šećer.

3.

Sadržaj istresemo na silpat ili neku drugu neljepljivu podlogu i rukom ili lopaticom zagladimo prema dolje. Zatim je lagano izvaljamo na debljinu od 0.5 cm. Smjesa treba biti kompaktna što je više moguće!

4.

Pritisnite rezač u smjesu i podignite, te prenesite u pleh obložen pak papirom. Ako rezač neće da ispustiti srce, nježno ga dotaknite s leđa nožem premazanim s malo masla. Ponovite 10 do 20 puta ili koliko želite.

5.

Ako srce neće da zadržava svoj oblik, dodajte više bjelanjka, ali u malim količinama i miješajte temeljito. Ako se šećer nakuplja u rezač, isperite ga toplom vodom i osušite prije nastavka.

6.

Dodajte 100 g šećera ostatku obojanog šećera da se osvjetli, zatim jednu žličicu bjelanaca i temeljito izmiješati.

Ponovimo prethodni postupak; istresemo, razvaljamo, izrežemo i prenesemo u pleh.

7.

Sa svakim dodavanjem šećera treba dodati po žličicu bjelanjka.

Svako dodavanje šećera u preostali obojani, posvijetli ga za jednu nijansu. Dakle, svaki put će nam boja biti sve svijetlija, i tako ponavljamo dok ne potrošimo sav šećer ili dok nam ne dosadi. :)

8.

Srca pečemo u zagrijanoj pećnici na 200 C 10-ak minuta. Kada se olade, pustite ih da otvrdnu do kraja preko noći. Šećerna srca će biti tvrda kao šećerne kocke.

Posluživanje

Možete ih zapakirati u vrećice, ukrasiti vrpcom i pokloniti za Božić ili pak njima ukrasiti kolače i torte. A možete ih jednostavno i objesiti na bor...

Uživajte

  • Ukrasi(1)
  • Bojani-secer(1)
  • Ukrasavanje-kolaca(1)
  • Pomocni-recepti(1)
  • Savjeti(1)
  • Šećer(1)
  • Dekoracije(1)
  • Dekoracija(1)
  • Ideje(1)

2

prekrasni su....idu u omiljene...

Interesantno 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)