Moj profil

Šetnja s unucima urodila plodovima.

10 minuta
30
Šetnja s unucima urodila plodovima.

Ugodna šetnja s mojim mališanima poslije kiše i prikupljanje samoniklog bilja izgledala ovako.Kasnije je i ručak od istog bio super fin i naravno zdrav.Moja trogodišnja unučica uživala je u juhi od koprive.

Ugodna šetnja s mojim mališanima poslije kiše i prikupljanje samoniklog bilja izgledala ovako.Kasnije je i ručak od istog bio super fin i naravno zdrav.Moja trogodišnja unučica uživala je u juhi od koprive.

Sastojci

1 CRVENA DJETELINA
2 TRPUTAC
3 DIVLJI PORILUK
4 MASLAČAK
5 HREN
6 RUSOMAČA
7 KOPRIVA
8 MENTA
9 KOROMAČ
10 MATIČNJAK

Priprema

1.

Crvena djetelina sadrži izoflavone biljne hormone koji podstiču proizvodnju estrogena.Regulira rad hormona.

2.

Suličasti trputac,uskolisni trputac .Sveži sok od listova sprečava svrabež kod uboda insekata.Mladi listovi se spremaju svježe na salatu ili kuhano.

3.

Divlji poriluk.Svježi na salatu ili kuhani sa ostalim biljem.

4.

Nekada se cvjetom maslačka bojao maslac pa je od tuda i ime maslačak.Koristi se sve od korjena ,lista i cvjeta.Njegova ljekovitost je poznata i vrlo rado se koristi i u kulinarstvu, najčešće u slatama sa ostalim biljem.

5.

Hren dovoljno poznat ,najčešće se koristi njegov ljukasti korijen koji je dobro poznat u kulinarstvu.

6.

Rusomača, pastirska torbica,hoću neću,gusomača sve su to nazivi ove biljke.Nekada se koristila za zaustavljanje kod krvarenja.Mladi listovi u proljeće koriste se u salatama ili se kuha kao svako povrće.

7.

Kopriva,a što reći o njoj ,svima jako poznata barem smo se jednom na nju zažarili pa je i u narodu zovu žara.Ljekovita i rado prerađivana u pitama juhama i da ne nabrajam više.

8.

Menta ,metvica , nana , sve su to nazivi za ovu biljku.Ima ih više vrsta.

9.

Koromač ili komorač dobro poznata biljka.Plodovi koromača koriste se kod kiseljena krastavaca ,dodaje se u tijesto za kruh i peciva .Lišće se koristi za salate ,juhe , umake i kod pirjanja povrća a neizostavan je dodatak kod pripreme artičoka i mišancija u Dalmaciji.

10.

Matičnjak melisa ili pčelinja ljubica omiljena biljka pčela i leptira.Zbog svoje arome u mnogim samostanima je sastojak kod pripravljanju biljnih likera.U kulinarstvu se koristi za izradu umaka ,u salatama ,poboljšava okus sirevima ,jogurtu voćnim desertima marmeladama i raznim želeima.

11.

A ovako je izgledao naš laki obrok od svih trava pojačan krumpirom na lešo.Bilo je prefino i ubrzo idemo u pohode na novo branje uživajuči u prirodi koja je puna darova za dobro zdravlje.

Posluživanje

Cvijetići koji se vide su od japanske ruže ,nije samo dekoracija sve se jede.

  • Samoniklo bilje(3)
  • Važno(1)
  • Samoniklo(1)
  • Misanca(1)

20

Ajme, prelijepe slike i super objašnjenja! Odmah bih uzela svoje klince pod ruku i pravac - priroda! A za večeru, što nađemo... 🙂

Predivno, Branka, svaka čast! Ja sam kao dijete sa svojim ocem išla u branje ljekovitog bilja, a ponekad smo samo šetali, pa mi je govorio kako se koja biljka zove. Sjećam se da je s listom rusomače uvijek izvodio neki trik, ali ne znam točno što! Uglavnom, ovo što sada radiš sa svojim unucima zaista je pohvalno jer to znanje zauvijek će ostati u njima. 👍

Bravo, fantastično! Najzdravije je da se jede samoniklo divlje bilje! Potpuno se slažem s Vama da je to najbolje što čovek čini svom organizmu. Mi redovno beremo divlje trave i lekovito bilje i sušimo ga za čaj. Uskoro počinje sezona Žalfije (Salvia Officinalis) i Majčine dušice (Thymus Serpillum), a te dve biljke spadaju u najlekovitije biljke Balkana. Puno podrške svim ljubiteljima prirode i lekova iz prirode! 🤗

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Rižot s koprivom i proljetnim travama
tracy

Rižot s koprivom i proljetnim travama