Moj profil

Sir od jabuka :)

71

Sigurna sam da znate za sir od dunja(kitnkez,kotonjada) no jeste li znali da i od jabuka možete pripremiti ovu finu slasticu? :)

Sigurna sam da znate za sir od dunja(kitnkez,kotonjada) no jeste li znali da i od jabuka možete pripremiti ovu finu slasticu? :)

Sastojci

koliko kuhanih jabuka toliko kila šečera
i komada limuna
i po želji orasi

Priprema

1.

Jabuke očistite od oštečenja i koštica, koru ostavite. Stavite vode da prekrije jabuke ikuhajte dok ne omekšaju.

2.

Kuhane ocijedite. Odvažite ocijeđenu masu, propasirajte(ja sam štapnim mikserom) pa dodajte istu količinu šečera, iscjeđen sok limuna i vratite na vatru. Prska isto kao sir od dunja pa budite oprezni i stalno mješajte da ne zagori.

3.

Kuhajte  uz žutro miješanje dok ne dobijete kompaktnu masu koja se odvaja od posude. Izlijte smjesu u malo nauljen lim ili kalupe i poravnajte. Ostavite da se dobro ohladi (oko 24h) nakon toga izvadite iz kalupa i ostavite da se doooobro osuše na zraku.

Čuvajte u smočnici prekriveno papirom.

4.

Priprema je ista kao od dunja no jabuke su nešto rjeđe pa se malo duže kuhaju i suše. Vrlo je ukusan i ako ga dobro osušite možete ga imati i nekoliko mjeseci u smočnici. ;) Od vode u kojoj su se kuhale možete skuhati sirup, ja radim po receptu od micka56

Ja sam stavila nešto manje šečera kao i u sir od dunja zasad nema problema ;)

5.

Možete i pasirati ali meni osobno je bolje štapnim mikserom jer zadržavate koru koja u kojoj je pektin koji želira a time je i kuhanje krače.

  • Jabuke(5)
  • Sir-od-jabuka(2)
  • Dunje-sir-slatko(1)
  • Desert(1)
  • Dunje(1)
  • Kotonjata-od-jabuka(1)

11

Ovo moram probati, sir od dunja baš ne volim a ovo mora da je finooo...

Svaja cast! volila bih da imam tvoje strpljenje da napravim ovo 🙂

hvala 😁