Moj profil

Sirnica (Pinca)

250 minuta
138
Sirnica (Pinca)

Sirnica (Pinca, Uskrsna pogača) je tradicionalna korizmena (Uskrsna) dalamtinska poslastica. Evo jednog recepta za koji se sastojci mogu naći na aromi za Sirnicu koju proizvodi poznata i tradicionalna splitska pekara Biškić.
Recept sam korigirao na način da sam margarin (koji ne smatram namirnicom i pa ga ne koristim u kuhanju) zamijenio maslacem, koji ima superiornost, bogatstvo i kompletnost okusa u usporedbi s margarinom; te primjenio "svoj" način pripreme.

Sirnica (Pinca, Uskrsna pogača) je tradicionalna korizmena (Uskrsna) dalamtinska poslastica. Evo jednog recepta za koji se sastojci mogu naći na aromi za Sirnicu koju proizvodi poznata i tradicionalna splitska pekara Biškić.
Recept sam korigirao na način da sam margarin (koji ne smatram namirnicom i pa ga ne koristim u kuhanju) zamijenio maslacem, koji ima superiornost, bogatstvo i kompletnost okusa u usporedbi s margarinom; te primjenio "svoj" način pripreme.

Sastojci

za
10 dkg svježeg kvasca (ili 2 vrećice instant kvasca)
25 dkg šećera
15 g soli
200 gr maslaca
1 kora jedne naranče
0,5 dcl ruma
10 ml arome za sirnicu
2-3 kapi arome ruže
5 ml Maraschina (ili 2-3 kapi arome Maraschina)
10-15 dkg šećera u kocki

Priprema

1.

U prosijanom brašnu napravite udubinu u koju ćete dodati pola količine šećera, kvasac i toplo mlijeko. Kad grijete mlijeko pripazite ga da ne pregrijete jer će uspjeh izostati. Naime toplina namirnica kod pripreme dizanog tijesta je jako važna te je najbolje kad su sve namirnice topline ljudskog tijela, što znači ugodno na dodir pa tako i mlijeko u ovom slučaju. Lagano promiješajte sadržaj “udubine” da se kvasac, šećer i mala količina brašna pomiješaju u kašastu smijesu. Pokrijte pamučnom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto 30-ak minuta. Nije presudno točno 30 minuta, već dovoljno dugo da se kvaščeve gljivice aktiviraju, što će vam biti očito povećanjem volumena navedene kašaste smjese.

2.

U prethodnu smjesu dodajte 5 cijelih jaja (koja su se temperirala na sobnu temeperaturu jer ste ih izvadili ranije iz frižidera), ostatak šećera i sve navedene arome. Potom dobro izmjesite sve sastojke. Nadam se da imate mikser (električnu mješalicu) dovoljno snažnu za tijesto, jer je uistinu teško realno očekivati da ćete rukom uspjeti tijesto dovoljno umjesiti. Naime tijesto je potrebno snažno mijesiti, toliko, dok ne postane ujednačeno i homogeno te odvaja od posude u kojoj ga mijesite. Poklopite posudu krpom i ostavite na toplom mjestu bez propuha dok ne udvostruči volumen. Ako ste koristili tople namirnice i smjestili na prikladno mjesto tijestu će trebati 45-60 minuta da postigne željenu veličinu.

3.

Nakon “prvog” dizanja u tijesto umjesite maslac. Maslac je najbolje omekšati tako da stavite maslac u metalnu posudicu koju će te potopiti u vrućoj vodi . Na taj način maslac će postati fluidan bez rizika da se zaprži (što je realan rizik ako ga se pokuša “omekšati” u posudi ili tavi “na vatri” pa će postati gorkast i neprikladan za ovu namjenu). Još jednom dobro premijesite i ostavite na jednak način dok opet udvostruči volumen.

4.

Kako je ukupna masa dobijenog tijesta oko 2kg riječ je o ukupnoj količini dovoljnoj za 6 sirnica pa nakon “drugog” dizanja tijesto podijelite na 6 jednakih komada koje oblikujete u pogačice i složite u pleh s dovoljno razmaka između njih budući da će narasti. Ostavite ih na toplome mjestu bez propuha da udvostruče volumen.

5.

Nakon dizanja u plehu za pečenje škarama ih presječete (“uštipnete”) od sredine prema vanjskom rubu, premažete jajem i pospete smrvljenim šećerom u kocki. Ovdje je par zanimljivih stvari za napomeniti. 1. sirnica se specifično uštipne škarama na tri dijela radi simboličnih religioznih razloga (Sveto Trojstvo), dok se mnogi ljubitelji sirnice “otimaju” za njezin gornji središnji dio koji nakon pečenja zahvaljujući ovom načinu zarezivanja ostaje najmekši i najsočniji. 2. šećer u kocki je nasljeđe koje se već neko vrijeme jako rijetko koristi osim u slučaju pripreme sirnica, pa ako ga i nemate kući, možete iskoristiti obični kristal šećer (koji ste na početku pripreme poškropili vodom i pomiješali kako bi se povezao i bolje primao) kojim se sirnice obilato pospu nakon što su se premazale razmućenim jajem.Sirnice se peku na masnom papiru za pečenje 15 minuta u pećnici koja je namještena ventilatorski način rada na 170 C, a potom smanjite na 160 C i pecite još 15 minuta (ovo je okvirno jer se pećnice različito ponašaju pa ovaj drugi dio može oscilirati +/- 2-3 minute). bitno je da bi konačno trebale imati zlatno-žuto-smeđu boju i primamljiv miris.

Posluživanje

Nakon što su se sirnice ohladile poklopljene pamučnom kuhinjskom krpom (ako uspijete dočekati da se ohlade) uživajte. U svakom slučaju kako se postupak pečenja dovršava i nakon što sirnice “izađu” iz pećnice odolite im neko vrijeme. Osobno su mi najdraže nakon 2-3 sata nakon pečenja. U slast!

  • Pinca(6)
  • Uskrs(4)
  • Razno(1)
  • Poslastica(1)
  • Uskrsna-pogaca(1)
  • Sirnica(1)
  • Pecivo(1)
  • Isprobano(1)
  • Kozunak(1)

23

Nije poznato zašto je zovu sirnica, jer u njoj nema sira, ali pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca, jer žene nisu imale pristup kvascu kao što imaju danas u trgovini.

Danas je napravila. Do sada najbolja sirnica ikad. Doma su mi svi oduševljeni. Hvala za recept

Deliziosa 🤗

Ovako je ispalo drugima