Moj profil

Sirnica, zeljanica, krumpiruša

110
Sirnica, zeljanica, krumpiruša

Mama je uvijek pravila jufke za pite, čak i sad u devetom desetljeću života. I ja sam ih uvijek nastojala sama praviti, jer kad god bih posegnula za kupovnim korama pitala sam se šta bi ona rekla da me vidi. Onima koji nemaju vremena, mogu samo savjetovati da kupe tanke kore.

Mama je uvijek pravila jufke za pite, čak i sad u devetom desetljeću života. I ja sam ih uvijek nastojala sama praviti, jer kad god bih posegnula za kupovnim korama pitala sam se šta bi ona rekla da me vidi. Onima koji nemaju vremena, mogu samo savjetovati da kupe tanke kore.

Sastojci

Tijesto za jufke
1 filđan ulja (cca 50 ml)
malo soli (1 žličica)
400 ml mlake vode
Zeljanica
1 kiselo vrhnje 20%mm
1 žličica brašna da pokupi tekućinu
otopljeni maslac+ulje za škropljenje kora
Sirnica
1 kiselo vrhnje 20%mm
otopljeni maslac+ulje za škropljenje kora
otopljeni maslac+mlijeko+malo soli za prelivanje pečene pite
Krumpiruša
oko 1 kg krumpira rezanog na kockice
1 glavica crvenog luka
dosta mljevenog crnog papra
ulje za škropljenje kora
voda+sol za prelivanje pečene pite

Priprema

1.

Mamin recept za tanko tijesto za baklave, savijače...sam napisala. Ovo je recept za nadjeve i izradu pita, opet kako to radi moja mama.

2.

Izrada:

Pita se može praviti slagana/slojevita i rolana.

Slagana pita je kod mene jedino zeljanica premda je i motam, kako kad. Ja je obično pravim u okrugloj tepsiji. Tada izrezati jedan veći krug jufke koji će pokriti dno i stijenke tepsije i viriti 10-tak cm preko ruba tepsije. Tako nadjev neće curiti ispod kora. Na tu veću, donju jufku, dolaze 2 jufke rezane na veličinu tepsije. Svaku jufku poprskati masnoćom.

Zatim cijelu površinu premazati tanjim slojem nadjeva.

Nastaviti redati 3 jufke-nadjev, dok se sastojci ne utroše.

Ostatke/komadiće jufki stavljati kroz sredinu.

Za vrh ostaviti dvije cijele jufke, moja bi mama rekla najljepše. Prije nego se one stave, prevrnuti na nadjev dio jufki što vire preko ruba tepsije. Krajeve gornje jufke uvući između pite i stijenke tepsije.

Ako se pita rola, onda poprskati jufku masnoćom pa žlicom stavljati male hrpice nadjeva na otprilike 1/4 širine jedne strane jufke pa isto napraviti i sa suprotnom stranom jufke. Sredina (2/4 širine) neka ostane prazna. Ako dio jufke visi preko stola, prebaciti ga preko nadjeva, poprskati uljem i malo razbacati nadjeva.

Objašnjenje je za domaće jufke koje su u pravilu jako velike.

Nadjev se niti slaže, niti razmazuje, već se uzme puna žlica nadjeva i trese  poviše jufke, pa kako padne. Hrpice su nepravilne pa se one veće žlicom razdvoje na manje. Ne pretjerivati sa nadjevom jer će se jufke puno namočiti i mogu puknuti.

Pomoću stoljnjaka rolati obje strane jufke do sredine. Krajeve stoljnjaka odići od stola i pustiti da se tijesto samo urola, ovlaš, da se ispod tijesta vide balončići zraka. Tako će pita moći "disati" i narasti. Tijesto, gdje su se nadjevene jufke srele ne razdvajati, neka ostane spojeno, kao dva spojena rolata. U nastavku ću ih zvati dupla jufka. Motat će se u krug ili rezati dugi komadi, ovisno o obliku tepsije.

Tepsiju premazati masnoćom i primaknuti tik uz pitu, tijesto će se lakše prebacivati.

Za četvrtastu tepsiju rezati komade veličine tepsije i slagati jedan uz drugi. Ako je na kraju ostao uski dio na koji ne može stati dupla jufka, ili je ostao manji komad duple jufke, tada razrezati onu sredinu što spaja duplu jufku pa ih složiti u nizu, jednu za drugom.

Ako se pak pita mota u krug, tada uzeti okruglu tepsiju. Motanje početi od sredine. I mota se tako da se tepsija okreće u krug, a ne nadjevena jufka. Jufka je uvijek na jednom mjestu, odižemo je rukom dio po dio kako slažemo, tepsiju kružno vrtimo i na prazan prostor slažemo jufku. Inače bi jufka popucala i nadjev iscurio. I opet na kraju po potrebi razdvojiti duple jufke i slagati jednu za drugom.

Pitu, rolanu ili slaganu, poprskati masnoćom i peći na 200°C oko 30 minuta ili dok ne porumeni.

Ovisno o tome kakva se korica voli, pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti tako par minuta...korica će biti mekana, ili ne pokrivati za hrskavu koricu.

3.

Zeljanica:

Špinat dobro oprati i ocijediti. Smotati nekoliko listova u rolu pa rezati na tanke rezance. Malo posoliti i ostaviti stajati dok špinat ne počne puštati vodu. Potom ga rukama dobro gnječiti i istisnuti što više gorke tekućine koju treba baciti.

U zdjeli izmiješati sir,  jaja i kiselo vrhnje. Ako ima grumenčića sira, zgnječiti ih vilicom. Ne miješati puno jer će se sir provodniti. U smjesu umiješati ocijeđeni špinat. Ako je smjesa rijetka, dodati 1 žličicu brašna da pokupi vodicu. Probati je li dovoljno slano i po potrebi dodati soli.

Pečenu zeljanicu mama ničim ne preliva.

Umjesto špinata, može se koristiti blitva, ali samo listovi.

4.

Sirnica:

U zdjeli izmiješati sir,  jaja i kiselo vrhnje. Ako ima grumenčića sira, zgnječiti ih vilicom. Ne miješati puno jer će se sir provodniti. Sol dodavati pomalo kako se nadjev ne bi presolio; posoliti pa probati je li dovoljno. Koliko je slano sirovo, tako će biti i kad je pečeno.

Pečenu sirnicu preliti sa malo mlijeka prokuhanog sa malo maslaca/ulja i mrvicu soli pa vratiti u pećnicu na 2-3 minute da se malo posuši.

Jako je ukusna prelivena rastopljenim kajmakom (ili mileramom) i vrhnjem.

5.

Krumpiruša:

Mama je krumpirušu uvijek motala u krug u okruglu tepsiju ili slagala nadjevene jufke jednu do druge u četvrtastu tepsiju.

U zdjeli pomiješati krumpir rezan na kockice (ribani se pretvori u kašu), sitno rezani luk, sol i obilato papra.

Jufke se škrope uljem, prije nadijevanja i prije pečenja.

Pečena pita se prelije sa malo prokuhane, slane vode (vrlo malo soli) i vrati u pećnicu na koji minut da se posuši.

6.

Poslužiti vruće.

Uz pite najljepše paše hladan jogurt ili kiselo mlijeko.

7.

Sa kupovnim korama:

Za jednu rolu pite uzeti dvije kore. Staviti te dvije kore jednu na drugu, obje poprskati masnoćom. Donju koru (uža strana) povući prema sebi za 1/3 dužine. Na tu stranu nanijeti nadjev i urolati do kraja. Slagati u namašćen četvrtasti lim, premazati masnoćom i peći.

  • Burek(2)
  • Lilest-mama(1)
  • Mama-s(1)
  • Piti(1)
  • Piesstr-is(1)
  • Predjelo(1)
  • Savijaca-slana(1)
  • P-pite-slane(1)
  • Pita(1)

4

Volim pite svih vrsta osim sa mesom,a to pak nije pite nego burek...haha..

Svaka čast na detaljnim uputstvima...čista petica.

Puno pozdrava

I meni je svejedno sa čime je 😋

I ja isto..samo da je pita 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)