Moj profil

Sirup od bazge II

29
Sirup od bazge II

Iako sam uvijek radila sirup od bazge s karmeliziranim šećerom, ove godine malo sam izmijenila način pripreme i zbilja dobila božanstveni sirup kojega najviše obožavaju moji unuci.

Iako sam uvijek radila sirup od bazge s karmeliziranim šećerom, ove godine malo sam izmijenila način pripreme i zbilja dobila božanstveni sirup kojega najviše obožavaju moji unuci.

Sastojci

50 komada cvijetova bazge
5 l + 2 l vode
4 komada limuna

Priprema

1.

Cvijetove bazge ubrati za suha i sunčana vremena. Škarama odstraniti velike stabljike i u veću posudu stavljati cvjetove. Preliti s 5 litara vode, u to stavite iscijeđeni sok od 2 limuna i 2 limuna izrežite na kriške, limunsku kiselinu i ostaviti da stoji 24 sata na tamnom mjestu. Povremeno promiješajte.

2.

Slijedeći dan u posudu stavite 5 kg šećera i prelijte s 2 litre vode - kuhajte dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete gusti sirup. 

3.

Pokupite i maknite svu pjenu koja se skupila na površini sirupa.

4.

Procijedite tekućinu u kojoj su se namakali cvijetovi bazge, dodajte limun šećer i u to ulite još vruć sirup. Promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi.

5.

Ohlađeni sirup pretočite u boce i spremite na hladno i tamno mjesto.

Posluživanje

Zbog veće količine, sirup pretočim u plastične boce i spremim u zamrzivač. Odlično prija tijekom cijele godine, ako ste napravili dovoljno ovog zdravog napitka.

  • Bazga(4)
  • Sirup-od-bazge(2)
  • Cvjetovi-ba(1)
  • Sirup(1)
  • Sok(1)

6

bilo je to neke davne godine kada su svi počeli praviti taj sok od bazge..... pravili su ga moji mama i tata¸ ja da vam pravo kažem bila sam još dijete i glavni degustator¸ imala sam i posebnu kriglicu i slamčicu ..... sjećam se da su moji pravili veću količinu¸ prvonu većem loncu¸ plastičnoj kanti a na kraju i u plas. kaci za kiseljenje kupusa. To je bio veliki hit¸ uz naravno sok od višnje i malina....a onda nitko i nije više pitao za njega..... sada ga više i ne pravimo¸ mama ima šećer¸ tata se prebacio na čaj od njenih cvjetova¸ naše koke uživaju u njenom hladu¸ a ja u izgledu i mirisu uglavnom i slikanju za coolku ha ha ha...... Jedino moj svekar ne odustaje i ove godine je napravio izvjesnu količinu.... Fatari ja napisah "povijest bazge " al morala sam¸ ne zamjeri¸ najljepši ti pizdrav¸ i da slike su ti naj.....

Za tamniju verziju ja sam uvijek karamelizirala šećer, a sada sam ostavila ovu lijepu, prirodnu boju. Meni se nikada ne pokvari, kao što sam napisala u receptu, uvijek dio zamrznem. To mi je OK, jer sirup ne gubi na kvaliteti. 

Odličan sirup! Slično radim recept od nekoga ovdje, ali prokuham cijelu procijeđenu količinu sirupa. Prije nisam kuhala, ali mi se događalo kvarenje, probati ću i tvoju verziju. Sviđa mi se i ideja zamrzavanja cvijetova od Tanja567.

Ovako je ispalo drugima