Moj profil

Šiš kebab

60 minuta
16
Šiš kebab

Juce mi se jelo neko mljeveno meso.. nedavno sam na netu naisla na neke varijante ovih kebaba..i napravila jedan koji meni odgovara.. Negdje se ovaj kebab zove Urfa kebab negdje šiš.. Meni ej lakse pa cu ga ja prozvati šiš kebab.

Juce mi se jelo neko mljeveno meso.. nedavno sam na netu naisla na neke varijante ovih kebaba..i napravila jedan koji meni odgovara.. Negdje se ovaj kebab zove Urfa kebab negdje šiš.. Meni ej lakse pa cu ga ja prozvati šiš kebab.

Sastojci

za
500 gr mljevenog mesa bolje je da ima malo masnoce( junetina, janjetina,ovčetina i dr po želji)
1 kaškicu paprike mljevene crvene ( po želji moze i ljuta ko voli pikantnije)
2 paradajza i 4 paprike ukoliko cete peci u rerni skupa
druga varijanta nekih kao cevapa
1 zutanjak

Priprema

1.

Mljevenom mesu (ja sam koristila junetina jer ne jedem ovčetinu kako je u orginalu..) dodati  nasjeckani usitnjeni luk, bijeli luk i začine.. Dobro umjesiti smjesu i ostaviti da odstoji nekih pola sata..Oblikovati meso u dugacko i nabosti ga na štapić.Mogu se malo ruke pouljiti i onda premazati meso.. 

Po orginalnom  receptu stavi se u pouljenu pleh pored se peče paradajz 2 kom na pola presjecen i paprike uske zuto zelene.. skupa u rerni.Meni se to nije dalo i zurila sam pa sam ja pekla na rostilj tavi. mada moze i na obicnoj tavi sa malo ulja.. 

Ukoliko pečete u rerni treba nekih 20-25 min na 190 prethodno ugrijanoj..

To ostavljam vama. Služiti na šnitama kruha da meso pusti.. Ja sam kod pecenja stavila snitu kruha preko da pusti meso.. i dobije miris..

 Ja sam pravila od pola mjere za nas dvoje.. 

2.

Danas sam pravila jednu varijantu u koju se doda zutanjak.. i ja sam dodala malo origana.. bili su iznimno socni i mekani..Malo sam pouljila ruke dok sam nabadala na raznjic.. pekla sam ovaj put u tavi na vrlo malo ulja..

3.

Varijanta sa zutanjkkom..iuz buc buc salatu i

Posluživanje

Ja sam ga služila uz salatu mješanu mada moze i ona moja kebab salata.. i uz jogurt salatu od chokodive.. jako je lijepo pasalo..

  • Mljeveno meso(3)
  • Kebab(2)
  • Kebab-sa-fasiranim-mesom(1)
  • Čevapi(1)
  • Sis-kebab(1)
  • Ručak(1)
  • Isprobano(1)

10

Nemam rernu trenutno tno... Ali super su i ovako

hej draga danas pravila, extra su, meni promakao rcp skroz, gledam po datumu to ce biti ljetni godisnji, trazila rcp koji je Sanja pravila, pa tako vidjela ovaj rcp, hvala ti <3

Odličan je draga 🙂 uživali smo!Ponoviću opet kad budem imala vremena u rerni sa paprikama i paradajzom 😉

Ovako je ispalo drugima