Moj profil

Sitnice koje pomažu kod kuhanja

42

Nekoliko korisnih savijeta koje mogu dobro doći prilikom kuhanja..

Nekoliko korisnih savijeta koje mogu dobro doći prilikom kuhanja..

Sastojci

Savijeti za…
jaja meso
mlijeko ribe
sir juhe..

Priprema

1.

Ako je meso ili povrće smrznuto, ne smije se otapati u vrućoj već u hladnoj vodi.
Ako meso kod kuhanja ili pirjanja ne omekša, treba dodati u juhu ili umak malo sode bikarbone.
Ako je suho meso preslano, treba vodu za vrijeme kuhanja nekoliko puta odliti i nadoliti vruću vodu.

2.

Ako netko ne voli miris morske ribe, treba kod čišćenja iznutra odstraniti crnu tanku kožicu, a ribu iznutra nartljati solju i octom ili sokom od limuna
Ako ribu pečemo cijelu ili u komadima, dobro je u ulje dodati malo soli i soka od limuna da se može lakše okretati, tj. da riba ili komadi ribe ostanu cijeli.

3.

Ako je juha preslana stavimo u nju jedan oguljeni krompir i pustimo da kuha četvrt sata. Kod juhe sa zaprškom možemo dodati mlijeka i pustiti da kuha.
Ako želimo tamniju govedsku juhu, možemo dodati malo lupine od luka ili propržiti nekoliko ploški luka na malo masti i staviti kuhati u juhu.
Ako je juha sa zaprškom prerijetka jer smo ulili previše vode umiješamo malo brašna sa hladnim mlijekom ili vodom i glatko izmiješanu tekučinu ukuhamo u juhu.

4.

Ako želimo da mlijeko ne zagori ili da se ne zgruša, moramo mlijeko kuhati u posudi koja je određena samo za kuhanje mlijeka, a prije nego ga stavimo u posudu treba posudu oprati hladnom vodom i na dno posude staviti porculanski tanjurić.
Ako se mlijeko zgrušalo možemo ga upotrijebiti za pravljenje drobljenca, dizanog tijesta i sl.
Ako je maslac postao užežen možemo ga prekuhati u maslo ako imamo veću kolićinu na zalihi. Manju količinu maslaca možemo u hadnoj slanoj vodi pomoću drvene lopatice gnječiti, pa će se opet dobiti svježi okus.
Ako je mast postala užežana prokuhat ćemo je sa malo kruha i ploškama luka dok luk ne zažuti. Može se dodati i jedna očišćena jabuka.

5.

Ako je tvrdi sir preslan, možemo ga izrezati na ploške i staviti prije uporabe u vodu da izvuče sol. Ako je sir postao tvrd i suh, treba ga staviti u mlijeko na nekoliko sati da opet bude svjež.

6.

Ako imamo na zalihi više bjelanjaca, a ne znamo količinu, saznat ćemo broj bjelanjaca ako ih ulijevamo u polovinu ljuske od jajeta.
Ako nam je preostalo više žumanjaca stavit ćemo ih u šalicu s vodom samo moramo paziti da žumanjak ostane cijeli. Kod upotrebe vadimo ih žlicom.
Ako nismo sigurni jesu li jaja sviježa stavit ćemo ih u slanu vodu. Pokvarena jaja će isplivati, a sviježa će ležati na dnu posude.

7.

Ako kumin stavljamo na pecivo onda ga prije toga močimo u vodi da malo nabubri kako ne bi prilikom pečenja pao s peciva.

Posluživanje

Evo…to je bilo samo nekoliko savijeta…nadam se da sam nekome i pomogla!!!

  • Savjeti(5)
  • Korisni savjeti(1)
  • Domaca-radinost(1)
  • Zanimljive-ideje(1)
  • Savijeti(1)
  • Korisno(1)
  • Saveti(1)

21

Svaka cast

svaka pohvala za savjete jer čini nam se da sve znamo ali uvijek nešto novo naučimo,,,;)

hvala.super savjeti

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Riba sa sosom od povrca
SanelaZ

Riba sa sosom od povrca